De grote verscheidenheid aan handige functies en programma's waarover jouw AEG oven beschikt, zal je kookervaring verbeteren. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende functies en symbolen – om je te helpen jouw oven optimaal te benutten.
Afhankelijk van het type AEG oven kan je verschillende functies en programma's hebben. De namen van functies en symbolen zijn mogelijk niet voor alle modellen hetzelfde. Controleer welke functies en symbolen van toepassing zijn op jouw specifieke oven.
Dagelijks koken
In onderstaande tabel vind je een overzicht van de meest gebruikte kookfuncties met een beschrijving. We geven ook aanbevelingen over waarom en op welke manier je iedere kookfunctie het beste kunt gebruiken om optimale resultaten te bekomen.
Conventioneel (boven- en onderwarmte) Voor dagelijks bakken en roosteren op één niveau. Goed voor alles, van stoofschotels tot gebak. Aanbevolen gebruik:
| |
Hetelucht Voor dagelijks koken op maximaal 3 niveaus tegelijk. De ventilator verspreidt hete lucht om voedsel gelijkmatig te koken zonder geuren tussen gerechten te mengen. Aanbevolen gebruik:
| |
Warmelucht (vochtig) Krijg luchtige resultaten bij het bakken op één niveau. Goed voor taarten, quiche, koekjes en zoet brood. Bespaart energie door gebruik te maken van restwarmte. Aanbevolen gebruik:
| |
Onderwarmte Gelijkmatig bruine en krokante bodem van voedsel. Goed voor pizza of taart en het afwerken van taarten of quiches. Aanbevolen gebruik:
| |
Grillen Gelijkmatig grillen of bruinen van groenten en vlees. Ook geschikt voor het roosteren van brood. Aanbevolen gebruik:
| |
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte met botten voor malse resultaten en een krokant oppervlak. Door een combinatie van hete lucht en bovenwarmte wordt het voedsel aan alle kanten gelijkmatig bruin. Aanbevolen gebruik:
| |
Gratineren Bak de bovenkant van ovenschotels zoals lasagne of aardappelgratin lichtbruin voor een knapperig oppervlak en een romige binnenkant. Aanbevolen gebruik:
|
Koken met stoom
Stoom kan je kookkunsten naar een hoger niveau tillen – het behoud van malsheid en vocht in alles, van gevogelte en gebakken producten tot custards en stoofschotels. Als je oven stoomfuncties heeft, lees je hieronder hoe je deze kunt gebruiken.
Steamify® Voor dagelijks koken met stoom. De oven past het stoomniveau automatisch aan op basis van de gekozen temperatuur. Koken met stoom behoudt de voedingsstoffen en verbetert de smaak van elk soort gerecht. Aanbevolen gebruik:
| |
Vochtigheid Krijg mals, sappig gevogelte of vlees en een krokant, glanzend oppervlak voor brood of gebak door een combinatie van hete lucht en stoom te gebruiken. Afhankelijk van je ovenmodel heb je mogelijk tot vier vochtigheidsniveaus om mee te koken. Er zijn 4 beschikbare niveaus voor vochtigheid:
Meer informatie over koken met stoom. | |
Regenereren (opwarmen) Warm voedsel voorzichtig op voor de beste smaak en textuur. Goed voor restjes of brood en gebak van een dag oud. Het gebruik van stoom om op te warmen voorkomt dat het voedseloppervlak uitdroogt. Aanbevolen gebruik:
| |
SteamBake Bak brood gelijkmatig voor een zachte binnenkant en een krokant oppervlak met af en toe stoomtoevoeging. Goed voor elk type brooddeeg. | |
Brood bakken Bak brood gelijkmatig voor een zachte binnenkant en een krokant oppervlak met af en toe stoomstoten. Goed voor elk type brooddeeg. Meer informatie over het bakken van brood met stoom. | |
Yoghurtfunctie Krijg romige, dikke zelfgemaakte yoghurt. Aanbevolen gebruik:
| |
Sous-vide Kook op een precieze temperatuur in vacuümzakken om de beste smaak en textuur te krijgen voor groenten, vis, gevogelte of vlees. Lees meer over koken met sous-vide . |
Voorbereiden
Je oven kan worden geleverd met verschillende handige functies die bedoeld zijn om het bereiden van maaltijden zo veel mogelijk te stroomlijnen. Voedsel ontdooien is nog nooit zo snel en gemakkelijk geweest. Verwarm de borden voor het serveren om thuis een restaurantervaring te creëren. Houd voedsel warm terwijl een ander onderdeel van je maaltijd nog aan het koken is, of als je het eten moet uitstellen.
Ontdooien Ontdooi diepvriesproducten voorzichtig om de beste smaak te krijgen wanneer ze gekookt zijn. De ovenventilator verdeelt de lucht gelijkmatig, waardoor de ontdooitijd met de helft wordt verkort in vergelijking met het laten staan van voedsel op een aanrecht. Aanbevolen gebruik:
| |
Warm houden Houd voedsel warm en klaar om te eten. De oven behoudt een gelijkmatige temperatuur zodat het voedsel niet te gaar wordt. | |
Borden warmen Verwarm je borden voorzichtig voor het opdienen. Aanbevolen gebruik:
|
Speciale functies
Je oven kan worden geleverd met functies waarmee je bepaalde speciale items thuis kan maken. Met de speciale functies van je oven kan je gemakkelijk pizza's van pizzeriakwaliteit maken, groenten en fruit inmaken, uw deeg laten rijzen en langzaam garen.
Pizza-functie Gelijkmatig deeg bakken met een knapperige korst. Goed voor pizza, quiche of taart. Aanbevolen gebruik:
| |
Inmaken Voor het inmaken van groenten en fruit op een lage temperatuur. Aanbevolen gebruik:
| |
Langzaam koken Kook voedsel op lage temperatuur met een langere kooktijd om voedingsstoffen te behouden en malse resultaten te krijgen. Goed voor groentestoofpot of brisket. | |
Deeg laten rijzen Helpt deeg te rijzen met constante warmte en vochtigheid voor het bakken. U kunt een kleinere hoeveelheid gist gebruiken om binnen 1-2 uur goede resultaten te bereiken, afhankelijk van de deegingrediënten. Aanbevolen gebruik:
|
Raadpleeg de handleiding voor meer informatie over jouw specifieke ovenmodel. Jouw handleiding kan je hier vinden.