Maak indruk op je vrienden en familie door brood en gebak in professionele stijl klaar te maken in je AEG stoomoven. Met de ingebouwde bakfuncties behaal je zelfverzekerd resultaten op bakkerijniveau thuis. Welke functies op jouw oven beschikbaar zijn, hangt af van het model.
Verschillende manieren waarop je kan bakken met je AEG stoomoven:
- Deeg laten rijzen: Stoom creëert een ideale omgeving om deeg gelijkmatig te laten rijzen, het sneller te laten rijzen en luchtiger te maken
- Brood bakken: Bak perfect gerezen brood met een vochtige binnenkant en een knapperige korst
- Steamify®-functie: maak gelijkmatig gebakken cake met een zachte, vochtige binnenkant met maximale smaak en gebruinde knapperige randen
- Handmatige instelling: Stel het stoomniveau voor het bakken van brood en cake handmatig in
Deeg laten rijzen
De functie 'Deeg laten rijzen' op je stoomoven biedt de optimale omgeving om deeg te laten rijzen.
- Leg het deeg in een schaal (die groot genoeg is om het deeg te laten rijzen) op niveau 1. Door de luchtvochtigheid is het niet nodig om het deeg af te dekken
- Selecteer de functie 'Deeg laten rijzen'
- De temperatuur wordt automatisch ingesteld op 35°C, wat een geschikte temperatuur is voor het laten rijzen van deeg met stoom
Brood bakken
Met de functie Brood bakken bereid je brood en broodjes met een professioneel resultaat qua krokantheid, kleur en goudbruine korst.
De broodbakfunctie:
- Voegt stoom toe om het deeg te laten rijzen, en vervolgens een combinatie van stoom en hete lucht om een perfect goudbruine korst te krijgen
- Biedt een optimale temperatuur en omgeving voor gistmengsels
- Begint op 180 °C maar is handmatig in te stellen volgens het recept van het brood dat je bakt
Steamify®-functie
Als je oven de Steamify®-functie heeft, wordt bakken met stoom gemakkelijker dan ooit.
- Selecteer Steamify® en stel de temperatuur in zoals aangegeven in je recept. Op basis van de temperatuur stelt de oven automatisch het stoomniveau voor je in
- Wanneer je Steamify® gebruikt, vertelt de oven je welke resultaten je kunt verwachten op basis van de temperatuur, bijvoorbeeld dat 155-230°C perfect is om je brood of cake een knapperige korst te geven terwijl de binnenkant vochtig en mals blijft
- Als je de timer op dit temperatuurniveau instelt, gaat de laatste paar minuten de onderwarmte aan waardoor er een krokante bodem ontstaat. Meer informatie over het gebruik van Steamify®
Stoomniveau handmatig instellen
Als je oven geen broodbak- of steamify®-functie heeft, stel je het gewenste stoomniveau handmatig in. Bij het bakken van brood of cake met stoom kun je verschillende vochtigheidsniveaus kiezen – en combineer met hete lucht voor een krokante finish. Afhankelijk van je ovenmodel heb je mogelijk tot vier vochtigheidsniveaus om mee te koken.
Als je de mogelijkheid hebt, kies dan:
- Medium vochtigheid – voor het bakken van brood en zoet deeg
- Lage vochtigheid - voor taarten, muffins en koekjes
Stel vervolgens de gewenste temperatuur in en begin met bakken. Werk af met droge hitte voor een krokanter oppervlak.
Tips en trucs
- Probeer brood van een dag oud eens op te frissen door het een paar minuten met een beetje stoom op te warmen. De stoomregeneratie-functie die beschikbaar is op geselecteerde modellen is hiervoor optimaal
- Zorg er bij het bakken van broodjes of kleine gistbroden voor dat het bakpapier niet buiten de bakplaat uitsteekt. Het overtollige bakpapier zorgt voor een verkeerde stroming van de hete lucht en onevenwichtige warmteverdeling
- Gebruik de geperforeerde bakplaat voor patisserie die helpt bij een betere warmtecirculatie, wat helpt om die perfecte goudbruine korst te krijgen.
Raadpleeg de handleiding voor meer informatie over jouw specifieke ovenmodel. Jouw handleiding kan je hier vinden.
Nu je hebt geleerd over het bakken van brood en cake met stoom, klik hier voor meer informatie over koken met stoom.