Zin in een makkelijke maar gezonde maaltijd? Soep is in dit soort gevallen altijd een goed idee. Met wat restjes die je misschien nog in huis hebt, zal je waarschijnlijk wel een van onderstaande soepen kunnen maken. Ga bijvoorbeeld eens voor een lekkere pompoensoep met verse pompoen of maak een erwtensoep. Even zin in wat anders, ga dan eens voor de bietensoep. Eenvoudig klaar te maken op de AEG TotalFlex kookplaat. Succes!
N°3.1 Bloemkoolsoep met mosterd
Ingrediënten: voor 4 personen
- 1 bloemkool
- 20 g boter
- 1 prei (alleen het witte gedeelte)
- 2 uien
- 1 eetlepel Ras el hanout
- 2 eetlepels zachte mosterd
- 2 l groentebouillon
- 2 dl room
GARNERING
- 200 g bloemkoolroosjes
- 1 eetlepel boter
- 1 theelepel Ras el hanout
BEREIDING
- Maak alle groenten schoon en hak ze grof
- Zet de kookpot op het vuur en laat de boter erin smelten
- Stoof de groenten goed aan
- Voeg de Ras el hanout en de mosterd toe en blijf 1 minuut kleuren
- Giet nu de bouillon erbij en kook 45 minuten
- Mix de soep tot hij mooi glad is
- Voeg op het einde de room toe (niet meer laten koken)
- Werk af met peper en zout
GARNERING
- Smelt de boter in een pan
- Voeg de bloemkool en Ras el hanout toe en laat het mooi kleuren
- Werk af met grof zout
(Je kunt ook de boter uit de pan gebruiken om de soep af te werken)
N°3.2 Tomatensoep met geroosterde cherrytomaatjes
Ingrediënten: voor 4 personen
- 1 kg tomaten
- 2 eetlepels tomatenconcentraat
- 20 g boter
- 1 teentje knoflook
- 2 uien
- 1 prei
- 5 stengels witte bleekselderij
- 1 l groentebouillon
- 2 takken tijm
- 1 snuifje gerookt paprikapoeder
GARNERING
- 200 gram kerstomaatjes
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel balsamicoazijn
- Enkele blaadjes peterselie
BEREIDING
- Maak alle groenten schoon en hak ze grof
- Zet de kookpot op het vuur en laat de boter erin smelten
- Kleur eerst de ui en knoflook
- Voeg nu ook de rest van de groenten toe en laat goed stoven
- Voeg de tomatenpuree en tijm toe en laat nog 2 minuten kleuren
- Schenk nu de bouillon erbij en kook 45 minuten
- Mix de soep tot hij mooi glad is
- Werk af met peper en zout
GARNERING
- Doe de kerstomaatjes en olie in een pan en zet op hoog vuur
- Voeg de balsamicoazijn toe als de kerstomaatjes openspringen
- Zet het vuur uit en laat 2 minuten rusten
- Werk af met de peterselieblaadjes
N°3.3 Pompoensoep met geroosterde pinda
Ingrediënten: voor 4 personen
- 1 flespompoen
- 3 wortelen
- 20 g boter
- 2 uien
- 1 prei
- 20 g gember
- 2 l groentebouillon
- 2 takken tijm
- 1 laurierblad
GARNERING
- 100 g pinda's
- 1 eetlepel olie
- 100 g blokjes pompoen
- 1 eetlepel garam masala
BEREIDING
- Maak alle groenten schoon en hak ze grof
- Zet de kookpot op het vuur en laat de boter erin smelten
- Voeg de groenten toe en laat goed stoven
- Voeg nu de bouillon, tijm, laurier en gember toe en kook 45 minuten
- Haal de tijm en het laurierblad uit de soep
- Mix de soep tot hij mooi glad is
- Werk af met peper en zout
GARNERING
- Verhit de pan met de olie erin
- Voeg de pompoen en pinda toe en laat sudderen
- Roer de garam masala erdoor en zet het vuur uit
N°3.4 Erwtensoep met komkommer en Spaanse peper
Ingrediënten: voor 4 personen
- 800 g erwten
- 2 komkommers
- 20 g boter
- 1 teentje knoflook
- 2 uien
- 1 l groentebouillon
- 2 dl room
GARNERING
- reepjes komkommer
- 1 chilipeper
- 3 eetlepels olie
BEREIDING
- Maak alle groenten schoon en hak ze grof
- Let op! De komkommer wordt ook gebruikt voor garnering
- Zet de kookpot op het vuur en laat de boter erin smelten
- Stoof de groenten goed aan
- Giet nu de bouillon erbij en kook 45 minuten
- Mix de soep tot hij mooi glad is
- Voeg op het einde de room toe (niet meer laten koken)
- Werk af met peper en zout
GARNERING
- Laat de olie opwarmen in een pan
- Voeg de fijngehakte chilipeper (zonder pitjes) toe en laat 2 minuten sudderen op laag vuur
- Werk af met grof zout
- Schil de komkommer met een dunschiller tot je bij de zaadjes bent
- Gebruik de komkommerslierten voor de afwerking
- (Gebruik de olie uit de pan)
N°3.5 Broccolisoep met wasabi
Ingrediënten: voor 4 personen
- 2 broccoli
- 20 g boter
- 150 g kikkererwten
- 2 uien
- 1 prei
- 3 stengels groene bleekselderij
- 1,5 liter groentebouillon
- 2 theelepels wasabi
GARNERING
- Broccoliroosjes
- 2 eetlepels sesamolie
- 50 g kikkererwten
- 1 theelepel witte sesam
- 1 theelepel zwarte sesam
BEREIDING
- Maak alle groenten schoon en hak ze grof
- Zet de kookpot op het vuur en laat de boter erin smelten
- Stoof de groenten goed aan
- Roer de wasabi erdoor
- Giet nu de bouillon erbij en kook 45 minuten
- Mix de soep tot hij mooi glad is
- Werk af met peper en zout
GARNERING
- Laat de sesamolie opwarmen in een pan
- Voeg de broccoliroosjes, kikkererwten en sesamzaadjes toe
- Werk af met grof zout
- Laat dit twee minuten op laag vuur bakken
- (Gebruik de olie uit de pan)
N°3.6 Bietensoep met feta
Ingrediënten: voor 4 personen
- 1 kg rode biet
- 20 g boter
- 2 uien
- 1 prei
- 3 witte bleekselderij
- 1,5 liter groentebouillon
- 2 takjes tijm
- 2 takjes salie
- 2 takjes laurier
- 2 dl room
GARNERING
- 1 gekookte biet
- 100 g feta
- 3 lente-uien
BEREIDING
- Let op! Laat 1 rode biet heel
- Zet de kookpot op het vuur en laat de boter erin smelten
- Stoof de groenten goed aan
- Voeg de tijm, salie en laurier toe (je kan deze aan elkaar binden met een touwtje)
- Giet nu de bouillon erbij en kook 45 minuten
- Verwijder de kruiden en de hele rode biet
- Mix de soep tot hij glad is
- Voeg op het einde de room toe (niet meer laten koken)
- Werk af met peper en zout
GARNERING
- Snijd de gekookte rode biet in blokjes
- Verkruimel de feta
- Snijd de lente-ui in smalle, lange reepjes
- Rasp de citroenschil over de soep