Vraag:
- Hoe voedsel in de koelkast en diepvriezer bewaren?
Geldt voor:
- Koelkasten
- Koelkasten met vriesvak
- Diepvriezers
Algemene tips voor het bewaren van voedsel in de koelkast:
- Vermijd overbelasting van de schappen van het apparaat, waardoor de luchtcirculatie wordt verminderd en de koeling ongelijk wordt.
- Bedek voedsel en veeg containers droog voordat u ze in het toestel plaatst. Dit vermindert de ophoping van vocht in het toestel.
- Verpak artikelen met een sterke geur of een hoog vochtgehalte.
- Bewaar fruit en groenten in de groenteladen, waar het ingesloten vocht helpt om de kwaliteit van het voedsel voor langere tijd te behouden. De meeste groenten en fruit moeten worden bewaard bij een lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid.
- Verpak rauw vlees en gevogelte zorgvuldig, zodat er geen lekken en verontreiniging van andere voedingsmiddelen of oppervlakken voorkomen. Vlees dat u langer dan twee dagen wilt bewaren, moet worden ingevroren.
- Boter en kaas: deze moeten in speciale luchtdichte bakjes worden geplaatst of worden verpakt in aluminiumfolie of plastic zakjes om zoveel mogelijk lucht uit te sluiten. Flessen: deze moeten voorzien zijn van een dop en moeten op het deurflesrek of (indien aanwezig) op het flessenrek worden bewaard.
- Bananen, aardappelen, uien en knoflook, indien niet verpakt, mogen niet in de koelkast worden bewaard.
- Heet voedsel moet tot kamertemperatuur worden afgekoeld voordat het in de compartimenten wordt geplaatst; anders verhogen ze de binnentemperatuur van de compartimenten en het energieverbruik van het apparaat
- Plaats waterig voedsel of voedsel met veel vocht aan de voorkant van de schappen (dicht bij de deurzijde). Als ze dicht bij de uitlaat van de koude lucht worden geplaatst, kunnen ze bevriezen
Algemene tips voor het bewaren van voedsel in diepvriezers:
- Gebruik aluminiumfolie, diepvriesfolie, diepvrieszakken of luchtdichte bakjes om de uitdroging van voedsel en kwaliteitsverlies tot een minimum te beperken. Duw zoveel mogelijk lucht uit de verpakkingen en sluit ze goed af. Ingesloten lucht kan ervoor zorgen dat voedsel uitdroogt, van kleur verandert en een slechte smaak ontwikkelt (diepvriesbrand).
- Verpak vers vlees en gevogelte met een geschikte vriesverpakking vóór het invriezen
- Vlees dat volledig is ontdooid niet opnieuw invriezen
- Vermijd om in één keer te veel warm voedsel in de diepvriezer te plaatsen. Dit overbelast de diepvriezer, vertraagt de vriessnelheid en kan de temperatuur van bevroren voedsel verhogen.
- Bewaar geen ijsjes, ijslolly's of brood in de deuren van de diepvriezer of op het bovenste schap van de diepvriezer: deze delen zijn niet de koudste van de diepvriezer en dus zullen deze producten waarschijnlijk sneller ontdooien als ze daar worden opgeslagen.
- Laat een ruimte tussen de verpakkingen, zodat koude lucht vrij kan circuleren en het voedsel zo snel mogelijk kan bevriezen