Koken met stoom – hoe je je AEG stoomoven volledig benut

Laatst bijgewerkt 14/11/2023 15:36

Vrouw opent deur stoomoven

Koken met stoom is een van de meest nuttige technieken die je kan gebruiken om voedsel te bereiden. Het biedt niet alleen superieur behoud van smaak, levendige kleuren en voedingsstoffen, maar het is ook een van de zachtste en meest efficiënte manieren van koken. Voedsel wordt niet blootgesteld aan de overmatige hitte van een pan waardoor het kan uitdrogen of verbranden en het wordt niet in kokend water gedaan, dat belangrijke vitamines en mineralen kan oplossen. Geniet van smaakvolle en gezonde maaltijden, met precisie bereid in jouw AEG stoomoven.

Je kan bijna alles stomen - groenten, granen, zeevruchten, gevogelte, vlees, brood en gebak profiteren allemaal van deze kookmethode.

Hoe te koken met stoom

Alle stoomovens van AEG bieden een combinatie van stoom en hete lucht voor eindeloze kookmogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om stoom en hete lucht handmatig te combineren of Steamify® te gebruiken als dit beschikbaar is op jouw ovenmodel.

We raden aan om te starten met een koele oven (max. 70°C) om het meeste uit koken met stoom te halen. Houd er ook rekening mee dat de gegenereerde stoom niet zichtbaar is als je oven heet is wanneer je begint met koken.

Er zijn vier stoomniveaus op AEG stoomovens. Jouw oven heeft mogelijk al deze niveaus of sommige. Hieronder vind je algemene richtlijnen waarvoor elk stoomniveau geschikt is:

Stomen (Full Steam) maakt gebruik van continue stoom voor gezond en smaakvol eten. Ideaal voor het voorzichtig koken van ingrediënten zoals groenten, rijst, couscous en zeevruchten (vis, mosselen en garnalen)

Hoge vochtigheid combineert hete lucht met stoom. De juiste instelling voor delicate gerechten zoals vla, vlaaien, terrines en vis
Medium vochtigheid combineert hete lucht met stoom voor zacht stoven. Ideaal voor spareribs of geroosterde vis, maar ook voor het bakken van brood en zoet deeg
Lage vochtigheid combineert hete lucht met stoom voor sappig en krokant eten. Perfect voor vlees, gevogelte, vis, gegratineerde gerechten, stoofschotels en geroosterde groenten, maar ook voor het bakken van taarten, muffins en koekjes


Stel het stoomniveau handmatig in

1. Vul de waterlade tot het maximale niveau zoals aangegeven
2. Duw de waterlade terug op zijn plaats
3. Blader door het menu om de handmatige stoomfuncties te vinden
4. Selecteer de gewenste handmatige stoomfunctie
5. Stel de temperatuur in
6. Druk op START

Laat Steamify® het stoomniveau instellen

Als jouw oven de Steamify®-functie heeft, wordt het stoomniveau automatisch ingesteld op basis van de temperatuur die je selecteert. Vervolgens wordt op het juiste moment de juiste hoeveelheid stoom toegevoegd waardoor de smaken en texturen in het voedsel dat je kookt naar boven komen, terwijl de voedingsstoffen behouden blijven voor heerlijk gezond eten. Leer koken met Steamify®.

Tips en tricks

  • We raden aan om te starten met een koele oven (max. 70°C) om het meeste uit koken met stoom te halen
  • Wanneer je eten warm wilt houden, hoef je het niet af te dekken met folie omdat de luchtvochtigheid dezelfde bescherming biedt
  • Bij het koken met Full Steam raden we aan om de stoomschalen te gebruiken die samen worden geleverd met ovens met de Full Steam-functie

BELANGRIJK

  • Gebruik alleen koud kraanwater in het waterreservoir. Gebruik geen gefilterd (gedemineraliseerd) of gedestilleerd water. Gebruik geen andere vloeistoffen. Giet geen ontvlambare of alcoholische vloeistoffen in het waterreservoir
  • Als je oven heet is als je begint met koken, is de stoom die ontstaat niet zichtbaar
  • Leeg het waterreservoir nadat je klaar bent met koken
  • In de spouw kan restwater condenseren. Open na het koken voorzichtig de ovendeur. Droog de ovenruimte af met een zachte doek wanneer de oven afgekoeld is
  • Je oven geeft een singaal wanneer je moet ontkalken. Aan de hand van deze functie verwijder je de kalkresten in je stoomoven met behulp van een ontkalker, zodat je stoomoven optimaal blijft presteren. Meer informatie over het ontkalken van jouw stoomoven


Lees meer over het bakken van brood en cake met stoom , of hoe je restjes opwarmt met de instelling Stoomregeneratie.

Raadpleeg de handleiding voor meer informatie over jouw specifieke ovenmodel. Je handleiding kan je hier vinden

Registreer je producten
Registreer je producten

Registreer je producten bij MyAEG en je hebt alles wat je nodig hebt op één plek.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.

Beoordeel jouw product
Beoordeel jouw product

Jouw mening is belangrijk voor ons. We stellen alle feedback die we ontvangen op prijs en moedigen alle reviews aan zolang ze jouw ervaring met het product weergeven.