Hoe een wasmachine gebruiken en onderhouden?
Heb je een wasmachine van AEG maar leer je graag wat meer over hoe je jouw wasmachine moet gebruiken, hoe je ze reinigt en welke functies er zoal zijn? Wij geven je graag tips mee om jouw toestel optimaal te gebruiken en van schone was te genieten.
De rol van waterhardheid bij het wassen
Om te weten hoeveel wasmiddel of waspoeder je best gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met de waterhardheid van jouw leidingwater en met het concentratiegehalte van jouw wasmiddel.
Wanneer je water een hoge waterhardheid heeft, zal je meer wasmiddel nodig hebben voor een goed resultaat. Hard water dat veel mineralen bevat, kan namelijk de effectiviteit van het wasmiddel verslechteren maar ook je stoffen aantasten. Je kan de waterhardheid bij jouw thuis controleren op de website van De Watergroep.
Heb je een waterontharder in huis of heb je een 9000 serie AEG wasmachine (met een ingebouwde ontharder), gebruik dan de laagste dosering vermeld op het wasmiddeletiket. Over het algemeen is minder zeep of wasmiddel gebruiken beter voor je kleding en je wasmachine. Je kan dit zelf gemakkelijk testen door te starten met weinig wasmiddel toe te voegen en de hoeveelheid op te bouwen als je was niet schoon zou zijn.
Merk je zichtbare schuimvorming tijdens het wasprogramma? Dat wijst dan weer op overtollige zeep. In dat geval raden we je aan de volgende keer de dosering te verlagen en minder wasmiddel te gebruiken.
Waterhardheid bij SoftWater wasmachines
AEG wasmachines uit de 9000 Serie beschikken over SoftWater-technologie. Deze technologie werkt als een waterontharder en verwijdert ruwe mineralen uit het aangevoerde water. Doordat het water zacht gemaakt wordt, vermijd je dat jouw kleding stijf wordt, krimpt of dat de kleuren vervagen. De machine is voorzien van een waterontharder die de juiste mate van waterontharding biedt om de stof niet te beschadigen, de helderheid van de kleuren te bewaren en goede wasprestaties op lage temperatuur te garanderen. De waterontharder moet worden afgestemd op de hardheid van je inlaatwater. Een correcte instelling zorgt voor de beste wasresultaten en een optimale bescherming van je kleding. Zie voor informatie over de correcte instelling van de waterontharder het hoofdstuk 'Instellen van waterhardheidsniveau' in de handleiding van je wasmachine. Daar vind je ook uitleg over hoe je de waterontharder kan uitschakelen indien gewenst.
Welk wasmiddel moet je gebruiken? En hoeveel?
Er bestaan zoveel verschillende soorten wasproducten dat men soms niet meer weet wat te kiezen. Veel hangt af van het soort kleding of stof die je wast, maar ook van persoonlijke voorkeur.
- Waspoeder is geschikt voor alle soorten materiaal, met uitzondering van fijne was. Voor witte was en om extra hygiënisch te wassen kan je bijvoorbeeld waspoeder met bleekmiddel nemen.
- Vloeibaar wasmiddel is dan weer ideaal voor wasprogramma’s op lagere temperatuur (max. 60°C). Het is geschikt voor alle soorten stoffen en er bestaan specifieke vloeibare wasmiddelen voor wollen items.
Om de dosering te bepalen, houd je rekening met de waterhardheid van je water. Start best met de laagste dosering vermeld op het label van jouw wasproduct. Wanneer je was niet schoon zou zijn, kan je steeds wat meer wasmiddel gebruiken tot je de juiste hoeveelheid gevonden hebt.
Let op de maximale belading
Hoe vol mag je je wasmachine stoppen? je kan veel kleren wassen in een wasmachine met een vulgewicht van bijvoorbeeld 9 kg, maar je hoeft niet altijd een volle wasmand te hebben, kleine wasjes draaien kan ook. De meeste wasmachines hebben sensoren die kunnen bepalen hoeveel was er in een trommel zit. Het waterverbruik en de tijdsduur van je wasprogramma worden hierop aangepast. Sommige wasmachines geven ook een wasmiddeladvies op basis van de hoeveelheid was die in de trommel zit. Als je de wasmachine te vol gooit met je wasgoed, worden je kleren niet goed schoon en kunnen ze ook beschadigen. Je kan checken of je wasmachine niet te vol is met een simpel trucje. Maak een vuist en stop je arm boven de was in de wasmachine. Als je dit nog kan doen, dan is je wasmachine niet te vol. Een fijne was of een waterafstotende behandeling voor je kleding, vereist een lichtere lading.
Is er ook een minimum belading? Bij katoenprogramma’s of zware stoffen zoals jeans is het aanbevolen meer dan 1 stuk te wassen per keer. Anders bestaat het gevaar dat je wasmachine uit balans raakt. Bij lichte stoffen die je wast op speciale programma’s zoals zijde, wol of fijne was kan je wel 1 kledingstuk wassen.
Waarom en hoe bepaal ik de zwiersnelheid?
Door te centrifugeren of te zwieren wordt het overtollige water dat geabsorbeerd is door de kledij er letterlijk uit gezwierd. De druk die gecreëerd wordt bij bijvoorbeeld 1200 of 1400 tpm (toeren per minuut) zorgt dat het vocht uit je kledij wordt weggetrokken. Hoe hoger het toerental, hoe droger je kledij uit de wasmachine komt.
Bij het selecteren van een wasprogramma zal de zwiersnelheid, oftewel het aantal rotaties per minuut (rpm), automatisch worden aangepast aan het programma. Indien gewenst kan je de zwiersnelheid voor het bevestigen van het programma nog aanpassen op het bedieningspaneel.
Hoe sorteer je best de was?
Voor je je kleding in de wasmachine stopt, is er meestal een selectieproces aan vooraf gegaan. De was sorteren is misschien wel het meest tijdrovende deel van de was doen. De was sorteren gebeurt vaak te precies of juist te onzorgvuldig.
Waarom moet je de was sorteren? Dat levert namelijk een aantal voordelen op. De wasmachines van AEG hebben specifieke wasprogramma’s die de beste zorg garanderen voor je verschillende stoffen. Maar als je verschillende kleuren en stoffen mengt, dan verliezen de wasprogramma’s hun nut. Wollen truien kunnen krimpen en witte kleding kan verkleuren door die ene rode trui.
Wat betekenen al die wassymbolen op het etiket?
In elk kledingstuk of stuk textiel hangt steeds een waslabel of etiket ingenaaid. Dat waslabel geeft informatie over de herkomst van het product, over de materialen en ook over de manier waarop het gewassen of gedroogd kan worden. Maar wat betekenen al die symbolen precies? En moeten we die wel echt zo strikt interpreteren? Tipje van de sluier: nee. De technologieën zijn reeds zo geëvolueerd dat toestellen veel zachter wassen en drogen zonder kleding te beschadigen. Zo mag bijvoorbeeld kleding waarop “enkel handwas” staat, vaak ook gewoon in de wasmachine.
Tips voor je kleding in de wasmachine stopt
Om te voorkomen dat kleding stuk gaat of dat jouw wasmachine vastloopt door kleine onderdeeltjes van je kleding of muntjes en dergelijke uit je zakken, is het belangrijk om eerst alle zakken van je kleding na te kijken. Niet alleen voorkom je hiermee dat losse onderdelen vast komen te zitten in je wasmachine, je voorkomt ook dat spullen die in je zakken zijn achtergebleven stuk gaan doordat ze meegenomen worden in de wasmachine.
Om de kleur van jouw jeansbroeken zo lang mogelijk in stand te houden, doe je er goed aan om je broeken binnenstebuiten te keren, zodat ze minder snel vaal worden. Dit geldt ook voor je gekleurde t-shirts of kleding met een print.
Als je je kleren wast, doe dan alle ritsen en knopen dicht. Zorg ervoor dat wasgoed met loszittende elementen zoals bh-beugels, gordijnhaken en andere onderdelen goed vastzit of stop ze in een waszak voordat je deze in de wasmachine stopt. Zo voorkom je schade aan je kleding of aan je wasmachine. Zorg ervoor dat de was gesorteerd is zodat je elk soort textiel een specifieke behandeling kan geven.
Nieuwe kleding wassen
Heb je nieuwe kleren gekocht? Dan doe je er goed aan om deze kleren te wassen. Er kunnen namelijk bepaalde stofjes in de kleding zitten die kunnen zorgen voor jeuk of uitslag. Bovendien heb je geen idee wie deze kleren allemaal heeft gepast, voordat je er mee naar huis ging. Het is wel zo hygiënisch dus om ze te wassen. Deze kleren kan je gewoon op een kort programma wassen. Laat je nieuwe kleren eventjes weken in lauwwarm water met azijn voordat je ze wast, dit kan ervoor zorgen dat je kleren hun kleur langer behouden.
Vuile kleding wassen
Afhankelijk van het materiaal van je kleding, kan je erg vieze kleren in de wasmachine een voorwas geven. Dit programma gebruik je om vlekken los te weken voor het hoofdprogramma. Je hebt in de meeste wasmachines ook een apart wasmiddelvakje voor de voorwas, maar in veel gevallen hoef je deze niet te gebruiken. Als je vlekken op je kleding krijgt, kan je deze het beste direct aanpakken door te deppen met water. Hardnekkige vlekken kan je ook een tijdje in laten weken met speciaal vlekkenmiddel voordat je ze in de wasmachine doet voor het beste resultaat.
Wasprogramma’s op basis van materiaal
De AEG wasmachines beschikken over verschillende wasprogramma’s. De meeste programma’s zijn afgestemd op het soort materiaal zoals katoen of synthetische stoffen. Hieronder een kort overzicht van de verschillende programma’s. Klik verder voor meer info.
Katoen programma - Synthetica programma - Fijne was programma - Wol/zijde programma - Jeans programma - Katoen Eco programma
Wanneer je een programma selecteert, worden steeds standaardinstellingen getoond voor de temperatuur, de zwiersnelheid, etc. Dat kan je manueel aanpassen indien gewenst. Om de beste zorg te dragen voor je kleding, kan je je kleren het beste op een lage temperatuur wassen. Vaak veel lager dan de maximale temperatuur die op het waslabel staat. Tegenwoordig kan je kleren over het algemeen helemaal schoon krijgen op een temperatuur van 30°C.
Vergeet wel niet af en toe een programma te draaien op een hetere temperatuur om je wasmachine schoon te houden.
Speciale wasprogramma’s
Naast de standaard wasprogramma’s voor bepaalde stoffen zijn er ook enkele speciale programma’s. Zo is er bijvoorbeeld een programma voor een kortere wascyclus waarmee je tot 3kg was schoon kan krijgen op 20 min. Of een Outdoor programma om waterdichte kleding intact te houden. Hieronder een kort overzicht van de verschillende speciale programma’s. Klik op een programma voor meer info.
ÖKOPower programma - Outdoor programma - Anti-allergie programma - Stoomprogramma - 20 min.-3kg. programma - ColourPro programma
Programma uitgesteld starten
Met optie Startuitstel kan je kiezen om een wasprogramma op een handiger tijdstip te laten starten. Druk herhaaldelijk op de knop om de gewenste uitsteltijd in te stellen. De tijd wordt met stappen van 30 minuten verhoogd tot 90 minuten en van 2 uur tot maximaal 20 uur. Na het aanraken van de toets Start/Pauze - Départ/Pause toont het display het icoontje van een klok en de gekozen uitsteltijd en begint de wasmachine af te tellen.
Schakel het bedieningspaneel uit met optie Kinderslot
Heb je kinderen in huis? Met de Kinderslot optie kan je voorkomen dat kinderen met het bedieningspaneel van de wasmachine spelen.
Om deze optie in of uit te schakelen, raak je tegelijkertijd de toetsen Vlekken/Voorwas en TPM aan tot het indicatielampje aan/uit gaat. Je kan deze optie inschakelen op twee momenten:
• Nadat je de toets Start/Pauze aanraakt: alle knoppen en de programmaknop worden uitgeschakeld (behalve de Aan/Uit toets).
• Voordat je de Start/Pauze toets aanraakt: het apparaat kan niet starten. De wasmachine behoudt de keuze van deze optie nadat je het hebt uitgeschakeld.
Energie besparen met optie Eco
Met de optie Eco kan je het energieverbruik verminderen zonder in te boeten op wasresultaten. Selecteer eenvoudigweg het gewenste programma en klik op de “Eco” knop aan de rechterkant van het display. Op het display verschijnt het indicatielampje ECO. Je zal ook merken dat de tijd van het programma toegenomen is. Stel deze optie in voor licht of normaal vervuild wasgoed op 30°C of hoger. Het water- en energieverbruik zijn afhankelijk van verschillende factoren (hardheid en temperatuur van het water, type en hoeveelheid wasgoed, centrifugeersnelheid …).
Voeg stoom toe aan een wasbeurt
De Plus Steam-optie voegt aan het einde van het wasprogramma een milde stoombehandeling toe gevolgd door een korte antikreukfase. Dat ontspant de vezels zodat het textiel tot een derde minder kreukt en strijken een eenvoudigere klus wordt.
Om deze optie te activeren, selecteer je een programma, klik je op de PlusSteam toets en daarna op Start.
Tijdens de stoomfase knippert het stoomsymbool op het display. Als het programma stopt, zal het display een nul aangeven, het stoomsymbool brandt nu voortdurend en het icoon van het t-shirt zal beginnen te knipperen. De trommel voert nu gedurende 30 minuten zachte bewegingen uit om het voordeel van de stoom te behouden. Om deze antikreukbewegingen te stoppen, kan je een willekeurige toets aanraken waardoor de deur ontgrendelt.
Nog zachtere was dankzij SoftPlus
Met de optie Soft Plus wordt wasverzachter gelijkmatiger over het wasgoed verspreid, zodat de was nog zachter wordt. SoftPlus zorgt ervoor dat je wasverzachter elk deel van de stof bereikt zodra de wasverzachter in de trommel terechtkomt. Daardoor voelt jouw kleding zijdezachter aan dan ooit. Bovendien worden de vezels beschermd, waardoor elk kledingstuk langer meegaat.
Om deze optie te activeren/deactiveren raak je de knop Temp. en de knop Centrif. - Essorage tegelijkertijd aan tot het controlelampje aan of uit gaat.
Opgelet: Deze optie verlengt de duur van het programma enigszins.
Wasprogramma inkorten en tijd besparen
Met de optie Tijd Besparen kan je de programmaduur inkorten. Als je wasgoed slechts licht of normaal vervuild is, is het aanbevolen het wasprogramma te verkorten. Raak de Tijd Besparen knop eenmaal aan om de tijdsduur te verminderen.
Bij een kleinere hoeveelheid was kan je deze knop tweemaal aanraken om een extra kort programma in te stellen. Op het display verschijnt een klokje om aan te duiden dat deze optie geselecteerd werd.
Tenslotte kan deze optie ook worden gebruikt om de duur van het Stoom - Vapeur-programma te verkorten.
Effectiever vlekken verwijderen
Met de optie Vlekken krijgen hardnekkige vlekken een voorbehandeling, zodat het gebruik van een vlekkenverwijderaar doeltreffender wordt.
Stel deze optie in om zwaar vervuild of bevlekt wasgoed met vlekkenverwijderaar te behandelen. Doe de vlekkenverwijderaar in het doseervak. De vlekkenverwijderaar wordt voorgemengd en verwarmd met wasmiddel om zijn doeltreffendheid te verbeteren.
Opgelet: Deze optie kan niet gebruikt worden bij een temperatuur lager dan 40 °C.
Hoe maak je je wasmachine schoon?
Eens in de zoveel tijd is het belangrijk dat je de wasmachine schoonmaakt. Als je dit nog nooit gedaan heeft, kan je merken dat het er tijd voor is wanneer de schone was naast de geur van wasmiddel ook een eigenaardig, minder fris geurtje heeft. De wasmachine an sich kan ook van binnen een geur afgeven, en soms komt de schone was er zelfs viezer uit dan hoe deze er in ging. Tijd dus om de wasmachine een keertje schoon te maken!
MachineClean programma
Het machineClean programma is een onderhoudscyclus met heet water om de trommel te reinigen en op te frissen en resten te verwijderen die een slechte geur kunnen veroorzaken. Gebruik deze cyclus eenmaal per maand voor de beste resultaten. Verwijder voordat je deze cyclus laat draaien alle voorwerpen uit de trommel. Zet in het wasfasevak van het wasmiddeldoseerbakje de flap van het vak recht omhoog. Schenk in het wasfasevakje een kop bleekmiddel of wasmachinereiniger (niet beide tegelijkertijd gebruiken!).
Opgelet: Als je bleekmiddel hebt gebruikt, moet na het reinigen van de trommel nog een spoelcyclus met een lege trommel zonder wasmiddel worden gedraaid om enige resten van bleekmiddel te verwijderen.
Wasmachine ontkalken
Kalkaanslag in de wasmachine zorgt voor verminderde prestaties en laat vlekken achter. Als de waterhardheid in jouw gebied hoog of gemiddeld is, controleer je de trommel best regelmatig op kalkaanslag. Normale wasproducten bevatten al wateronthardende middelen, maar we raden aan af en toe een cyclus te draaien met een lege trommel en een ontkalkingsproduct. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de Super Care ontkalker of Clean & Care ontkalker en ontvetter van AEG gebruiken.
Opgelet: de 9000 serie wasmachine van AEG heeft een ingebouwde ontkalker. Dit type wasmachine hoef je dus niet manueel te ontkalken.
Clean & Care ontkalker en ontvetter
Om je wasmachine te ontkalken kan je bijvoorbeeld Clean & Care van AEG gebruiken. Daarmee worden kalkaanslag en aangekoekte resten verwijderd en blijft je wasmachine zo effectief mogelijk werken. Omdat Clean & Care geen fosfor of oppervlakte actieve stoffen bevat, is dit product ideaal voor gebieden met hard water. Geen ophoping van kalk, geen vlekken op je kleding. Wel een schone machine en propere kleren.
SuperClean reinigingsproduct
Wanneer je vaak op lage temperatuur wast, dan kan er zich schimmel en vuil op de deurafdichting en trommel vormen. Dat blokkeert de leidingen en kan jouw wasgoed bevuilen. De Super Clean van AEG, een diepreinigend middel, verwijdert aangekoekt vuil dankzij krachtige enzymen. Je wasmachine blijft dus altijd fris en in optimale conditie.
Super Care ontkalker
Ontkalker voor de wasmachine verwijdert en voorkomt kalkaanslag. Het reinigt de leidingen en de trommel en zorgt ervoor dat je toestel langer als nieuw blijft. We raden aan om je wasmachine om de zes maanden te ontkalken. Een Super Care product bevat 2 zakjes waarmee je je machine dus tweemaal kan ontkalken.
Help, er zit een vlek op mijn kleding!
Heb je een vlek op je kledij? Geen paniek. Er zijn veel soorten vlekken, van wijnvlekken of sausvlekken tot bloedvlekken. Afhankelijk van het soort vlek, is er een andere manier om de vlek zo goed mogelijk te behandelen. Lees hier hoe je vlekken het best verwijdert.
Help, ik ben iets vergeten in de wasmachine te stoppen!
Heb je een wasprogramma gestart maar ben je nog iets vergeten toe te voegen? Dan kan je de deur van de wasmachine openen als het programma al bezig is. Om de deur te ontgrendelen druk je op de toets Start/Pauze. Je kan nu de deur openen en nog items toevoegen of eruit nemen. Sluit de deur van de wasmachine en druk opnieuw op de toets Start/Pauze om het programma te laten verder lopen.
Opgelet: als de temperatuur en het waterniveau in de trommel te hoog zijn en/of de trommel nog draait, kan je de deur niet openen.
Wil je het wasprogramma wijzigen wanneer het al bezig is? Je kan het wasprogramma onderbreken en enkele opties wijzigen. Daarvoor druk je op de Start/Pauze knop. Je wijzigt de gewenste opties (opgelet: niet alle opties kunnen gewijzigd worden wanneer het programma al gestart werd). Druk nogmaals op de Start/Pauze toets om het programma opnieuw te activeren.
Help, mijn was stinkt!
Er zijn verschillende oorzaken voor stinkende was. De meest voorkomende oorzaak zijn zeepresten of achtergebleven vuil. Bij lage temperatuur lost zeep minder goed op waardoor er zeepresten kunnen achterblijven en geurtjes kunnen ontstaan. Als je vaak wast op lage temperatuur is het goed om een keer een wasprogramma op hoge temperatuur te draaien.
Ook de wasmachine zelf schoonmaken kan helpen om stinkende was te voorkomen. Er zijn namelijk een aantal plaatsen waar vuil zich kan opstapelen, bijvoorbeeld in het rubber van de deur, de trommel, het wasmiddeldoseerbakje, de afvoerpomp, de toevoerslang, etc. Lees hier alles over hoe je je wasmachine kunt reinigen.
Help, mijn was is gekreukt!
Houd je niet van strijken of wil je het strijken vergemakkelijken? Je kan tijdens het wassen ook enkele zaken doen om kreuken te verminderen.
Deze tips helpen je om kreuken in je kledij te vermijden:
- Stop niet te veel in de trommel, de kledij heeft plaats nodig om te kunnen bewegen. Een laag toerental tijdens het zwieren is hier ideaal voor.
- Kies het juiste wasprogramma. Programma´s waarbij er veel water wordt gebruikt helpen om kreuken te vermijden. Ook een stoomprogramma gebruiken kan kreuken verminderen, of de PlusSteam optie gebruiken om op het einde van een wasprogramma stoom toe te voegen.
- Haal je wasgoed meteen uit de wasmachine nadat de wascyclus ten einde is.
Help, het water loopt niet weg!
Indien je een programma of een optie hebt gekozen dat het water van de laatste spoelbeurt niet wegpompt, wordt het programma voltooid maar het water blijft in de trommel staan. De trommel draait nog regelmatig om kreukvorming van het wasgoed te voorkomen maar de deur blijft vergrendeld. Om de deur te kunnen openen, moet je het water eerst afvoeren. Afhankelijk van de optie die je hebt ingesteld (zichtbaar op het display), moet je andere toetsen gebruiken om het water te laten wegpompen. Raadpleeg jouw handleiding voor de verschillende stappen. Je kan de handleiding van je toestel hier downloaden.
Help, hoe was ik mijn schoenen?
Sneakers en sportschoenen zijn het vaak gemaakt van wasbare stof zoals katoen of imitatiematerialen. Deze kunnen in de wasmachine worden gewassen. Denk eraan dat dit niet zonder risico´s is. Bij te warme wasprogramma´s kan het zijn dat rubberen zolen of logo´s loskomen, de schoenen vervormd worden of kleuren vervagen. Ook je wasmachine kan beschadigd raken wanneer je het verkeerde wasprogramma gebruikt. Schoenen die gemaakt zijn van leer of andere dierlijke materialen kunnen sowieso niet in de wasmachine.
Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het wassen van je schoenen in de wasmachine.
- Haal je veters uit je schoenen. Deze kan je beter met de hand wassen. In de wasmachine bestaat het risico dat de veters beginnen pluizen.
- Selecteer een geschikt wasmiddel en wasprogramma. Kies een wasprogramma dat veel water gebruikt en traag roteert, zoals een synthetica programma of zelfs wolprogramma. Gebruik zeker geen katoenprogramma.
- Stop je schoenen nooit alleen in de wasmachine maar stop er enkele handdoeken of kleren bij. Zo voorkom je dat de schoenen de binnenkant van je wasmachine beschadigen.
Help, hoe was ik delicate kledingstukken?
Heb je lingerie of fijne stoffen die je niet in de wasmachine durft stoppen? Gebruik een waszakje om je kleding te beschermen. De polyester waszak van AEG beschermt tere weefsels tijdens het wassen. Daarmee voorkom je dat je delicate was beschadigd raakt door de wrijving van het wasgoed.