Hoe werkt een kookplaat met afzuiging?
Een inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging is een slimme combinatie van een kookplaat en afzuigsysteem in één. Deze geïntegreerde oplossing combineert geavanceerde kooktechnologie met ventilatie, waardoor een aparte dampkap overbodig wordt. Hierdoor creëer je niet alleen meer ruimte, maar ook een strakke en moderne uitstraling in je keuken.
Waar blijft de lucht bij een kookplaat met afzuiging?
Een kookplaat met afzuiging heeft veel voordelen, maar waar blijft de lucht? Bij een kookplaat met afzuiging worden de geuren en kookdampen door de plaat naar beneden gezogen. De afvoer van de lucht kan vervolgens op twee manieren. De eerste manier is door een afvoerkanaal naar buiten. De vieze lucht verdwijnt dan via een rooster in de kookplaat naar een luchtafvoer.
De tweede manier is via een recirculatiesysteem, waarbij de lucht in dezelfde ruimte blijft. Dit is met name handig in situaties waarbij er geen ruimte is voor een luchtafvoer naar buiten, bijvoorbeeld bij een kookeiland. Hierbij wordt de lucht door de plaat opgezogen, gefilterd en weer (schoon) in de ruimte teruggeblazen.
Voordelen van een kookplaat met afzuiging
Voordelen van een kookplaat met recirculatie
- Duurzame oplossing doordat er minder lucht in de omgeving terechtkomt
- Minimaal energieverlies door het behouden van warme binnenlucht over een lange periode
- Geen noodzaak voor afvoerbuizen
- Geen extra constructies nodig, zoals het uitbreken van muren
- Een 2-in-1 koolstoffilter helpt de keukenlucht fris te houden
- De vetfilter is eenvoudig te reinigen in de vaatwasser en kan geregenereerd worden in de oven voor langdurig gebruik
Voordelen van een kookplaat met luchtafvoer
- Hoge luchtstroomsnelheid
- Hoge effectiviteit, zelfs bij lage stand van de dampkap
- Geen extra kosten voor actieve koolstoffilters
- Krachtige luchtafvoer
Installatie van een kookplaat met afzuiging
Wanneer je een kookplaat met afzuiging in de recirculatiemodus laat installeren, wordt de lucht in de kast gecirculeerd. Hiervoor moet er wel genoeg vrije ruimte in je keukenblok zijn: minimaal 220 mm vrije ruimte onder de kookplaat is daarbij een vereiste.
Bij installatie van de kookplaat met afzuiging in de afvoermodus, moet er een gat in de muur worden gemaakt om de gefilterde lucht naar buiten te leiden. Daarnaast moet er ruimte in het keukenblok zijn voor de plaatsing van de buizen. Je kunt hierbij kiezen uit een zij-uitlaat of achteruitlaat naar buiten van minimaal 600 mm diep.
Het installeren van de AEG kookplaten met afzuiging gebeurt altijd door een van onze installateurs.
Accessoires voor een AEG kookplaat met afzuiging
AEG biedt verschillende accessoires voor kookplaten met afzuiging. Koolstoffilters, vetfilters en andere onderdelen, die specifiek ontworpen zijn om de efficiëntie en prestaties van kookplaten met afzuiging te verbeteren.
Deze accessoires helpen bij het handhaven van een goede luchtkwaliteit en hygiëne in de keuken, en zorgen ervoor dat het afzuigsysteem optimaal blijft functioneren. Het gebruik van originele accessoires van AEG kan de levensduur en prestaties van werkbladafzuigingssystemen langer garanderen.
AEG deksels met stoomventilatie
Wanneer je gaat koken op een kookplaat met ingebouwde afzuiging, is het goed om te letten op de hoeveelheid stoom die je daarbij produceert. Teveel stoom kan namelijk leiden tot condensvorming rond de afzuigkap, waardoor deze slechter functioneert.
Met het gebruik van stoomventilerende deksels op je pannen, kun je de stoom en dampen effectiever naar je afzuigsysteem leiden. Deze innovatieve accessoires helpen bij het verminderen van overtollige dampen die zich tijdens het koken kunnen ophopen, waardoor je keuken frisser en minder vochtig blijft. Door de stoomventilerende deksels te gebruiken, optimaliseer je de luchtstroom en draag je bij aan een schonere en gezondere kookomgeving.