Groenten en fruit bewaren
Van bananen tot tomaten en maïs in blik tot verse groente. Wij stoppen van alles in de koelkast, maar de vraag is of het wel goed is voor al die producten. Sommige etenswaren moeten echt in de frigo gelegd worden, maar er liggen ook altijd wel een aantal artikelen in de koelkast die je beter op kamertemperatuur bewaart. Bovendien moet je opletten welke soorten groenten en fruit je bij elkaar legt. Wij geven je hier een aantal tips hoe je groente en fruit het langst vers kan houden.
Welke groenten bewaar je in de koelkast?
Een groot deel van de groenten leg je het best in de koelkast. Veel groenten bederven namelijk snel als de temperatuur waarin ze bewaard worden boven de 10°C ligt.
Denk bijvoorbeeld aan groenten zoals bloemkool, andijvie, broccoli, champignons, prei, spinazie, wortels en allerlei soorten sla.
Verse asperges moet je bewaren in de ijskast. Je kan ze dan het beste in een vochtige doek wikkelen.
Heb je voorgesneden groenten gekocht, zoals bijvoorbeeld wok- of soepgroenten? Deze moet je allemaal in de koelkast leggen om de groenten zo lang mogelijk goed te houden.
Lijstje: deze groenten bewaar je beter in de koelkast
bloemkool
andijvie
broccoli
champignons
prei
spinazie
wortels
sla
asperges
voorgesneden groenten
Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet zo dat je alle soorten groenten in de koelkast moet leggen. Sterker nog, voor bepaalde soorten groenten is het zelfs slecht om ze in een koude omgeving te bewaren. Deze groenten kunnen niet goed tegen de kou, waardoor ze sneller bederven. Groenten zoals aubergine, avocado en paprika houd je het beste buiten de ijskast om ze zo lang mogelijk goed te houden.
Een komkommer ligt bij veel mensen in de koelkast, maar in de koelkast kan de komkommer uitdrogen. Je kan deze beter buiten de ijskast bewaren. Ook komkommers houden niet van koude. Leg ze liever in een frisse berging of op kamertemperatuur. Hou ze echter uit de buurt van bananen, tomaten en meloenen. Die scheiden namelijk ethyleen uit, een stof waar komkommers gevoelig aan zijn en een bittere smaak door krijgen.
Uien zijn in principe levende gewassen. Daarom leg je ze beter in een koele berging of andere droge plek. Ook bosui of lenteui kan je goed buiten de koelkast bewaren.
Tomaten moet je absoluut niet in de ijskast leggen. Door de kou worden ze slap, daarom doe je er goed aan ze op kamertemperatuur te houden. Hele rijpe tomaten zijn hierop een uitzondering. Die kan je wel in de koelkast leggen om te voorkomen dat ze rotten.
Chilipepers behoren tot dezelfde gewassen als aardappels of tomaten en ze zijn niet meer weg te denken bij het bereiden van onze favoriete recepten. In de supermarkt liggen ze meestal in het koelvak, maar hier worden ze wel sneller slecht. Je kan deze het best op kamertemperatuur bewaren.
Lijstje: deze groenten bewaar je beter uit de koelkast
aubergine
avocado
aardappels
paprika
komkommer
tomaten
uien
chilipepers
Welk fruit bewaar je in de koelkast?
Zachte soorten fruit kan je het beste vers houden in de koelkast, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, frambozen en bramen.
Appels zijn langer houdbaar in een koele omgeving. Je kan ze daarom het beste in de groentela van de ijskast leggen. Let wel op dat je er geen andere fruitsoorten bij bewaart, want appels kunnen ander fruit sneller later bederven.
Ook peren zijn langer houdbaar in de koelkast, je kan ze tot wel drie weken goed houden. Tenzij ze nog moeten rijpen, dan leg je ze beter in de fruitschaal.
Lijstje: dit fruit bewaar je beter in de koelkast
aardbeien
frambozen
bramen
appels
peren
Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
Net als bij sommige groenten zal veel fruit ook sneller slecht worden in de kou. Daarom is het bijvoorbeeld bij tropische producten nodig om deze buiten de koelkast te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan fruitsoorten zoals ananas, kiwi, mango, perziken, pruimen en meloen.
Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruit, limoen en citroen bewaar je beter buiten de koelkast. Buiten de ijskast behouden ze meer hun smaak en aroma’s, waardoor ze je recepten kunnen verrijken.
Bananen zijn ook gewend aan een warm klimaat, daarom moeten deze buiten de koelkast bewaard worden. Let wel op dat je de bananen niet bij tomaten of appels legt, deze scheiden stoffen af waardoor bananen sneller kunnen bederven.
Meloenen zijn langer houdbaar buiten de ijskast.
Lijstje: dit fruit bewaar je beter uit de koelkast
ananas
kiwi
mango
perziken
pruimen
meloen
sinaasappels
grapefruit
limoen
citroen
-
Koeling tot 0 °C met LongFresh
De LongFresh-lade kan afzonderlijk worden ingesteld en creëert een speciale omgeving voor delicate producten en biedt een ruimte die kouder is dan de koelkast tot 0 °C. Perfect voor het bewaren van vlees, vis, of eender welk vers voedsel.
-
Voedsel beschermd in elke hoek met Cooling 360°
Bewaar je voedsel in elke hoek en bescherm de kwaliteit met de meest stabiele temperatuur en vochtigheid in de hele koelkast. Geavanceerde luchtcirculatie in de achterwand zorgt voor een actieve verspreiding van koude lucht tot in elke hoek.
-
Tot 95% vitaminebehoud met GreenZone
De afgesloten GreenZone lade zorgt actief voor de juiste luchtvochtigheid voor fruit en groenten. De afsluiting zorgt ervoor dat de producten niet verwelken en geen kostbare mineralen verliezen.
-
Voedsel blijft 60% sappiger en droogt minder uit met TwinTech NoFrost
Geavanceerde dubbele koeltechnologie en onafhankelijke luchtcirculatie zorgen ervoor dat bevroren droge lucht uit de vriezer niet gebruikt wordt om de koelkast te koelen zoals in standaard koelkasten. En volledige NoFrost betekent dat je nooit meer hoeft te ontdooien.
-
Tot 20% minder voedselverspilling met ColdSense
Temperatuurschommelingen door het openen van de deur of het plaatsen van warm eten in de koelkast, hebben negatieve gevolgen en kunnen het voedsel aantasten. De reactieve sensoren van ColdSense passen de temperatuur snel aan na elke schommeling, koelen 40% sneller af dan standaard koelkasten en verminderen voedselbederf.
-
De gebruikersinterface van ECO-programma's voor slimmere keuzes
De intuïtieve bediening geeft het niveau van energieverbruik aan volgens de gekozen instellingen en stuurt vriendelijk aan op een meer verantwoorde en zuinige keuze. Maak betere keuzes voor het milieu, zonder afbreuk te doen aan de bescherming van de kwaliteit van je voedsel.