Wat is de beste manier om je was te drogen?
Er zijn uiteraard verschillende opties om je kleren te drogen. Wie een tuin of terras heeft, kan de was buiten laten drogen aan een wasdraad of droogmolen. Wie niet over die mogelijkheid beschikt, heeft nog altijd de keuze tussen een droogrek en de droogkast. Uiteraard zal het resultaat altijd min of meer hetzelfde zijn: droge kleren. Maar toch zijn er voor- en nadelen verbonden aan elke manier van drogen. Lees ze hieronder en ontdek welke manier het meest geschikt is voor jouw kledingstukken.
Was buiten hangen: voor- en nadelen
Is het mooi en droog weer, bij voorkeur met wat wind, dan is het in de meeste gevallen gewoon een goed idee om je was buiten op te hangen. De was buiten laten drogen verbruikt geen elektriciteit en is dus kosteloos én beter voor het milieu. Volgens energiesparen.be, de energiesite van de Vlaamse overheid, verbruikt de droogkast van een gemiddeld gezin zo’n € 150 per jaar. Een mooi meegenomen besparing dus. Ook voor sommige delicate stoffen is een traditionele droogkast geen goed idee. De laatste generatie droogkasten van AEG hebben echter een programma voor delicate was waarmee slijtage wordt tegengegaan.
De was buiten hangen is dus vaak een zeer goede optie. Toch moet je met enkele zaken rekening houden. Op dagen met regen of een hoge luchtvochtigheid is de was buiten drogen uiteraard geen optie. Met het moeilijk te voorspellen Belgische weer kan dit een nadeel zijn. Ook te veel zon kan een probleem zijn: hang je kleren binnenstebuiten op zodat de kleuren niet kunnen verbleken door de zon. Tot slot is een draad voor sommige stukken niet de beste oplossing:
- handdoeken zullen een pak stijver en harder aanvoelen dan wanneer ze in de droogkast gedroogd zijn
- wollen kledij mag niet vochtig ophangen, anders rekt het uit. Laat deze kleren dus plat drogen of gebruik een programma voor wol van de droogkast.
Wasdraad of droogmolen?
Heb je voldoende ruimte om je was buiten op te hangen? Dan heb je nog de keuze tussen een wasdraad of een droogmolen. Beide zijn evenwaardige alternatieven, met als voornaamste verschil de ingenomen ruimte. Waar je wasdraad heel wat meters tuin in beslag kan nemen, kan je met een droogmolen op een beperkte ruimte tot maar liefst 5 wasmachines te drogen hangen.
Wasrek binnen: voor- en nadelen
Als je op een appartement woont of gewoon niet voldoende ruimte hebt buiten, ben je aangewezen op een wasrek als je niet telkens de droogkast wilt gebruiken. Een wasrek is uiteraard net als een wasdraad kosteloos en duurzaam. En ook hier kan je met een gerust hart je delicate kledingstukken ophangen, bovendien heb je binnen minder risico op verkleuring. De beperkte oppervlakte die een wasrek inneemt is tegelijk een voor- als een nadeel. Bij kledingstukken kan je heel wat kleren laten drogen, maar wanneer je lakens of ander beddengoed wast, is een wasrek al snel te klein en zal je al gauw de hele woning vol lakens moeten hangen. Het belangrijkste aandachtspunt van een wasrek is echter wáár je het best plaatst.
Let op! Droog je was niet zomaar overal in huis.
Was die uit de wasmachine komt, kan nog 2 tot 3 liter water bevatten. Door deze kledingstukken in je huis te laten drogen kan je de gewone luchtvochtigheid dus verstoren. Zorg er dus voor dat je de kleren laten drogen op een plaats waar je niet te veel tijd doorbrengt zoals een badkamer of berging. Plaats je rek dus niet in de woon- of slaapkamer om een ongezonde omgevingslucht te vermijden. De ideale plaats is dus in een ruimte waar je niet te veel tijd doorbrengt en waar de omstandigheden om te drogen optimaal zijn zoals aan een raam of verwarmingstoestel.
Droogkast: voor- en nadelen
Tot slot is het tijd om de voor- en nadelen van de droogkast op te lijsten. Hét voornaamste voordeel van een droogkast is het gebruiksgemak: je laadt de wasmachine meteen over in de droogkast waardoor je de was niet moet ophangen. Bovendien neemt het toestel zeer weinig plek in, zeker als je het op je wasmachine kan plaatsen. Daarnaast kan je er je was in drogen ongeacht het weer of het seizoen. Afhankelijk van het type toestel dat je koopt is je kleding in 2 à 3 uur droog, terwijl het buiten meestal langer duurt. Hou er rekening mee dat een warmtepompdroogkast er langer over doet omdat ze droogt op lage temperatuur en daardoor energie-efficiënter is. Door de geavanceerde programma’s van je droogkast te gebruiken, kan je delicate stoffen als wol veilig drogen en blijven de kleuren van je kledij vaak beter behouden. Twijfel je nog of een bepaald kledingstuk in de droogkast mag? Lees dan zeker ons artikel over de waslabels van je kleren. En die heerlijk zachte badhanddoek? Dat effect bereik je het best met behulp van een droogkast.
Het voornaamste nadeel van een droogkast in vergelijking met de wasdraad of droogrek, is het energieverbruik. Gelukkig zijn de nieuwste droogkasten al een pak energie-efficiënter. Zeker de warmtepompdroogkasten werken zeer zuinig omdat ze drogen op lagere temperaturen.
Hoe het energieverbruik van je droogkast nog verminderen?
Droogkasten worden steeds energiezuiniger, maar met enkele eenvoudige tips haal je optimaal rendement uit zo weinig mogelijk energie:
- Stop je droogkast niet te vol zodat je kleding voldoende ruimte heeft om te drogen. Bijna alle droogkasten van AEG hebben ProSense-technologie waarmee de droogtijd en het energieverbruik worden aangepast op basis van het gewicht en de vochtigheid van je kleding.
- Laat de kleding goed centrifugeren in de wasmachine zodat het meeste water er reeds uit is.
- Leeg de pluizenfilter na elke droogbeurt, want met een volle filter heeft de droogkast meer tijd nodig en verbruikt ze dus meer energie.
Na al het bovenstaande is het duidelijk dat een droogkast een waardevolle aanvulling is in elke woning, op voorwaarde dat ze energiezuinig is en met delicate kledingstukken om kan. Een moderne droogkast kan je zelfs bij mooi weer combineren met buiten drogen. Bijvoorbeeld door je handdoeken eerst met een kort programma grotendeels te drogen alvorens ze buiten op te hangen. Zo blijven ze lekker zacht én ruiken ze heerlijk naar ‘buiten’.