Diepvriezer ontdooien: hoe doe je dat?

De diepvriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de diepvries wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het toestel minder goed. De vriezer ontdooien is bovendien ook energiebesparend: met maar twee millimeter ijs aan de binnenkant, verbruikt een diepvriezer al tien procent meer energie. AEG helpt je op weg met de benodigde stappen voor het ontdooien van de diepvries.

Hoe ontstaat ijs in de diepvriezer?

IJs in de vriezer ontstaat doordat watermoleculen vastvriezen aan de koelelementen in de diepvriezer. IJsvorming ontstaat vooral snel in de zomerperiode. De lucht is warmer en in warmere lucht zitten meer watermoleculen. Wanneer de vriezer per ongeluk heeft opengestaan, komt er dus sneller een laagje ijskristallen bij. Zo nu en dan je vriezer ontdooien is dus zeker een aanrader: het bespaart energie en je kan er meer in kwijt.

Ijsvorming in de diepvriezer voorkomen

Hoewel het ontdooien van je diepvries of koel/vriescombinatie geen moeilijke klus is, is het natuurlijk nog beter om te voorkomen dat het nodig is. Hoe je dat doet? Door een aantal dingen in de gaten te houden.

  • Goede afdichting van de deur: Controleer regelmatig de afdichting van de deur van de vriezer om ervoor te zorgen dat er geen lucht van buiten naar binnen kan komen. Een slechte afdichting kan leiden tot condensatie en ijsvorming. Reinig de afdichting indien nodig en vervang deze als deze beschadigd is.
  • Geen warm voedsel in de diepvriezer plaatsen: Plaats warm voedsel nooit direct in de diepvries. Laat het eerst afkoelen tot kamertemperatuur om condensatie te verminderen. Warm voedsel kan de temperatuur in de vriezer verhogen, hierdoor kan ijsvorming optreden.
  • Je diepvriezer organiseren: Zorg ervoor dat de inhoud van de diepvries goed georganiseerd is, zodat luchtcirculatie niet wordt belemmerd. Een goede luchtcirculatie helpt bij het handhaven van een gelijkmatige temperatuur en voorkomt hotspots waar ijs kan ontstaan.
  • Gebruik luchtdichte verpakkingen: Wil je iets invriezen? Verpak je voedsel dan in luchtdichte containers of zakken voordat je ze in de vriezer plaatst. Hierdoor wordt voorkomen dat vocht uit het voedsel de diepvries binnendringt en ijsvorming veroorzaakt.

Je diepvriezer ontdooien in 6 stappen:

Stap 1. Voordat je de vriezer gaat ontdooien, is het zaak dat je alles eruit haalt. Maak dus de diepvriezer leeg en haal de stekker uit. Je diepvriesproducten kan je tijdelijk bewaren in een andere diepvriezer, koelbox of koeltas. Je kan ook de eetwaren in driedubbel krantenpapier verpakken en dicht tegen elkaar in de koelkast bewaren. Doe je dit klusje in de winter bij vriestemperaturen? Dan leg je alles gewoon buiten uiteraard.

Stap 2. Zet een pan of bakje met kokend water in de diepvries. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten. Ondertussen krab je het ijs los.

Stap 3. Zet een lekbak voor de diepvries waar het gesmolten ijs in kan stromen via de uitloop (vaak een pijpje of rubberen slang in de diepvriezer). Ontdooi je het vriesgedeelte boven de koelkast? Leg dan een paar theedoeken op de bodem om het ergste smeltwater op te vangen.

Stap 4. Met een spatel of zelfs de ijskrabber van de auto kan je het ijs los schaven. Gebruik in elk geval iets van plastic en geen scherpe materialen als metaal of ijzerwerk. Je kan de vriezer behoorlijke schade aanbrengen als je bijvoorbeeld met een plamuurmes aan de slag gaat.

Stap 5. Wanneer je de diepvriezer helemaal ontdooid hebt, kan je hem net zo goed ook even schoonmaken met wat warm water en soda (werkt desinfecterend). Droog de vriezer vervolgens goed af met een keukenhanddoek die absorbeert. Je kan nu de elektriciteit weer aansluiten.

Stap 6. Stop alles wat je van te voren uit de diepvriezer hebt gehaald pas weer terug als de vriezer weer goed is afgekoeld.

Nooit meer de diepvriezer ontdooien met NoFrost

Als je deze werkwijze toch nog te omslachtig vindt, of je vriezer maakt zeer snel opnieuw ijs aan, kan je altijd kiezen voor een duurzamere oplossing. De AEG NoFrost diepvriezers houden ijsvorming zelf tegen waardoor je jouw diepvriezer nooit meer hoeft te ontdooien.