Baktips

Handige baktips voor de stoomoven

Baktip 1: Mijn cake is klaar, maar de onderkant is niet mooi bruin

Als de onderkant van je cake niet goed gebruind is tijdens het bakken, dan heb je waarschijnlijk de cake te hoog in de oven geplaatst.

Onze baktip:

  • Plaats de cake in het vervolg één niveau lager voor een betere bruining van de onderkant.

Baktip 2: Mijn cake is lekker, maar te droog

Als je een droge cake hebt, kan dat aan twee dingen liggen. Je hebt de cake te lang gebakken of je hebt de cake op een te hoge temperatuur gebakken.

Onze baktip:

  • Stel de baktemperatuur de volgende keer lager in. Of bak de cake in het vervolg iets korter.

Baktip 3: Mijn taart wordt niet gelijkmatig bruin

Als een taart niet gelijkmatig bruin wordt, kan dat aan verschillende dingen liggen. Mogelijk heb je de baktemperatuur te hoog ingesteld waardoor de baktijd niet lang genoeg is. Een andere mogelijkheid is dat het deeg van je taart niet gelijkmatig verdeeld is.

Onze baktips:

  • Stel de volgende keer een lagere baktemperatuur in en geef de taart meer baktijd, zodat deze gelijkmatig kan garen.
  • Zorg ervoor dat het deeg van je taart overal gelijkmatig verdeeld is. Dikkere stukken of klonten hebben meer tijd nodig om te garen. Als je een langere baktijd aanhoudt, kunnen deze plekken wel gaar worden, maar het kan zijn dat de taart dan op andere plekken te lang gebakken wordt. Het is dus erg belangrijk dat het deeg van de taart gelijkmatig verdeeld wordt.

Baktip 4: Mijn taart is klonterig en ingezakt

Onze baktips:

  • Als je taart is ingezakt, dan heb je hem waarschijnlijk te lang op hoge temperatuur in de oven laten bakken. Hij wordt dan aan de buitenkant bruin, maar is binnenin nog niet gaar. Dit is vaak de reden waarom een taart inzakt. Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten.
  • Als je een taart op een te lage temperatuur bakt, zal de taart niet voldoende kunnen garen. Dan heb je alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven. Vergeet niet dat je de baktijden niet kunt verkorten met een hogere temperatuur.
  • Het kan ook zijn dat er teveel vloeistof zoals melk of water in je beslag zit. Gebruik in het vervolg minder vocht, zodat je een goed deegmengsel krijgt dat niet te nat is. Let ook op de kneedtijden, zeker als je een keukenmachine gebruikt.