Baktips

Handige baktips voor de stoomoven

Baktip 1: Mijn cake is klaar, maar de onderkant is niet mooi bruin

Als de onderkant van je cake niet goed gebruind is tijdens het bakken, dan heb je waarschijnlijk de cake te hoog in de oven geplaatst.

Onze baktip:

  • Plaats de cake in het vervolg één niveau lager voor een betere bruining van de onderkant.

Baktip 2: Mijn cake is lekker, maar te droog

Als je een droge cake hebt, kan dat aan twee dingen liggen. Je hebt de cake te lang gebakken of je hebt de cake op een te hoge temperatuur gebakken.

Onze baktip:

  • Stel de baktemperatuur de volgende keer lager in. Of bak de cake in het vervolg iets korter.

Baktip 3: Mijn taart wordt niet gelijkmatig bruin

Als een taart niet gelijkmatig bruin wordt, kan dat aan verschillende dingen liggen. Mogelijk heb je de baktemperatuur te hoog ingesteld waardoor de baktijd niet lang genoeg is. Een andere mogelijkheid is dat het deeg van je taart niet gelijkmatig verdeeld is.

Onze baktips:

  • Stel de volgende keer een lagere baktemperatuur in en geef de taart meer baktijd, zodat deze gelijkmatig kan garen.
  • Zorg ervoor dat het deeg van je taart overal gelijkmatig verdeeld is. Dikkere stukken of klonten hebben meer tijd nodig om te garen. Als je een langere baktijd aanhoudt, kunnen deze plekken wel gaar worden, maar het kan zijn dat de taart dan op andere plekken te lang gebakken wordt. Het is dus erg belangrijk dat het deeg van de taart gelijkmatig verdeeld wordt.

Baktip 4: Mijn taart is klonterig en ingezakt

Onze baktips:

  • Als je taart is ingezakt, dan heb je hem waarschijnlijk te lang op hoge temperatuur in de oven laten bakken. Hij wordt dan aan de buitenkant bruin, maar is binnenin nog niet gaar. Dit is vaak de reden waarom een taart inzakt. Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten.
  • Als je een taart op een te lage temperatuur bakt, zal de taart niet voldoende kunnen garen. Dan heb je alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven. Vergeet niet dat je de baktijden niet kunt verkorten met een hogere temperatuur.
  • Het kan ook zijn dat er teveel vloeistof zoals melk of water in je beslag zit. Gebruik in het vervolg minder vocht, zodat je een goed deegmengsel krijgt dat niet te nat is. Let ook op de kneedtijden, zeker als je een keukenmachine gebruikt.

Baktip 5: De juiste instellingen voor bakken in de oven

Het is belangrijk om te beseffen dat de ene oven, de andere niet is. Houd daar rekening mee wanneer je een recept volgt. Je kent jouw oven zelf het beste en wanneer nodig kan je rekening houden met de oveninstellingen bij het recept. Voor verschillende taarten, gebak en koekjes hebben wij de juiste instellingen voor je op een rij gezet in de onderstaande tabellen. Gebruik deze instellingen om te genieten van heerlijke creaties in je eigen keuken.

De juiste instellingen voor bakken in een bakblik

 

Gerecht

Functie

Temperatuur (℃)

Tijd (min)

Roosterhoogte

Tulband/Brioche

Multi hetelucht

150 - 160

50 - 70

1

Vruchtencake

Multi hetelucht

140 - 160

70 - 90

1

Zachte, vetvrije cake

Boven/onderwarmte

140 - 150

35 - 50

2

Zandtaartdeeg

Multi hetelucht

150 - 160

60 - 90

2

Roerdeeg

Multi hetelucht

150 - 170

20 - 25

2

Appeltaart (Ø20 cm)

Boven/onderwarmte

180

70 - 90

1

Kwarktaart

Boven/onderwarmte

170 - 190

60 - 90

1

De juiste instellingen voor gebak uit de oven

 

Gerecht

Functie

Temperatuur (℃)

Tijd (min)

Roosterhoogte

Vlechtbrood

Boven/onderwarmte

170 - 190

30 - 40

3

Kerststol/Paasstol

Boven/onderwarmte

160 - 180

50 - 70

2

Brood (roggebrood) fase 1

Boven/onderwarmte

230

20

1

Brood (roggebrood) fase 2

Boven/onderwarmte

160 - 180

30 - 60

1

Roomsoezen/Eclairs

Boven/onderwarmte

190 - 210

20 - 35

3

Biscuitrol

Boven/onderwarmte

180 - 200

10 - 20

3

Kruimeltaart

Multi hetelucht

150 - 160

20 - 40

3

Boter- en suikerkoek

Boven/onderwarmte

190 - 210

20 - 30

3

Vruchtentaart

Multi hetelucht

150 - 170

30 - 55

3

Taart met kruimeldeeg

Multi hetelucht

160 - 170

40 - 80

3

Plaatkoek met room/kwark

Boven/onderwarmte

160 - 180

40 - 80

3

 

Meer lezen

De juiste instellingen voor koekjes uit de oven

 

Gerecht

Functie

Temperatuur (℃)

Tijd (min)

Roosterhoogte

Zandkoekjes

Multi hetelucht

150 - 160

15 - 25

3

koekjes met zanddeeg

Boven/onderwarmte

140

20 - 35

3

Koekjes met roerdeeg

Multi hetelucht

150 - 160

15 - 20

3

Schuimgebak

Multi hetelucht

80 - 100

120 - 150

3

Bitterkoekjes

Multi hetelucht

100 - 120

30 - 50

3

Koekjes van gistdeeg

Multi hetelucht

150 - 160

20 - 40

3

Kleine bladerdeeg koekjes

Multi hetelucht

170 - 180

20 - 30

3

Broodjes

Boven/onderwarmte

190 - 210

10 - 25

3

Kleine cakes (20 per plaat)

Boven/onderwarmte

170

20 - 30

3

 

Meer lezen