Handige baktips voor de stoomoven
Iedereen die gek is op bakken maakt het een keertje mee. Je brioche is ingezakt, het deeg is te rauw of de bodem van je taart is nog niet gaar terwijl de bovenkant van de taart al zwartgeblakerd is. De stoomovens van AEG kunnen een hoop van deze problemen omzeilen door het toevoegen van stoom. Dankzij de stoom kan het deeg van het gebak beter rijzen en krijg je een heerlijke krokante korst. Maar zelfs met stoom kan het wel eens misgaan. Daarom heeft AEG een aantal handige baktips voor jou op een rij gezet. Met deze baktips bij de hand kan je ervoor zorgen dat mislukkingen niet meer voorkomen.
Baktip 1: Mijn cake is klaar, maar de onderkant is niet mooi bruin
Als de onderkant van je cake niet goed gebruind is tijdens het bakken, dan heb je waarschijnlijk de cake te hoog in de oven geplaatst.
Onze baktip:
- Plaats de cake in het vervolg één niveau lager voor een betere bruining van de onderkant.
Baktip 2: Mijn cake is lekker, maar te droog
Als je een droge cake hebt, kan dat aan twee dingen liggen. Je hebt de cake te lang gebakken of je hebt de cake op een te hoge temperatuur gebakken.
Onze baktip:
- Stel de baktemperatuur de volgende keer lager in. Of bak de cake in het vervolg iets korter.
Baktip 3: Mijn taart wordt niet gelijkmatig bruin
Als een taart niet gelijkmatig bruin wordt, kan dat aan verschillende dingen liggen. Mogelijk heb je de baktemperatuur te hoog ingesteld waardoor de baktijd niet lang genoeg is. Een andere mogelijkheid is dat het deeg van je taart niet gelijkmatig verdeeld is.
Onze baktips:
- Stel de volgende keer een lagere baktemperatuur in en geef de taart meer baktijd, zodat deze gelijkmatig kan garen.
- Zorg ervoor dat het deeg van je taart overal gelijkmatig verdeeld is. Dikkere stukken of klonten hebben meer tijd nodig om te garen. Als je een langere baktijd aanhoudt, kunnen deze plekken wel gaar worden, maar het kan zijn dat de taart dan op andere plekken te lang gebakken wordt. Het is dus erg belangrijk dat het deeg van de taart gelijkmatig verdeeld wordt.
Baktip 4: Mijn taart is klonterig en ingezakt
Onze baktips:
- Als je taart is ingezakt, dan heb je hem waarschijnlijk te lang op hoge temperatuur in de oven laten bakken. Hij wordt dan aan de buitenkant bruin, maar is binnenin nog niet gaar. Dit is vaak de reden waarom een taart inzakt. Stel de temperatuur wat lager in, zodat de taart geleidelijk aan kan garen, zowel van binnen als van buiten.
- Als je een taart op een te lage temperatuur bakt, zal de taart niet voldoende kunnen garen. Dan heb je alleen de baktemperatuur te verhogen. Een taart of cake moet vaak wel een uur in de oven. Vergeet niet dat je de baktijden niet kunt verkorten met een hogere temperatuur.
- Het kan ook zijn dat er teveel vloeistof zoals melk of water in je beslag zit. Gebruik in het vervolg minder vocht, zodat je een goed deegmengsel krijgt dat niet te nat is. Let ook op de kneedtijden, zeker als je een keukenmachine gebruikt.
Baktip 5: De juiste instellingen voor bakken in de oven
Het is belangrijk om te beseffen dat de ene oven, de andere niet is. Houd daar rekening mee wanneer je een recept volgt. Je kent jouw oven zelf het beste en wanneer nodig kan je rekening houden met de oveninstellingen bij het recept. Voor verschillende taarten, gebak en koekjes hebben wij de juiste instellingen voor je op een rij gezet in de onderstaande tabellen. Gebruik deze instellingen om te genieten van heerlijke creaties in je eigen keuken.
De juiste instellingen voor bakken in een bakblik
Gerecht |
Functie |
Temperatuur (℃) |
Tijd (min) |
Roosterhoogte |
Tulband/Brioche |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
50 - 70 |
1 |
Vruchtencake |
Multi hetelucht |
140 - 160 |
70 - 90 |
1 |
Zachte, vetvrije cake |
Boven/onderwarmte |
140 - 150 |
35 - 50 |
2 |
Zandtaartdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
60 - 90 |
2 |
Roerdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 170 |
20 - 25 |
2 |
Appeltaart (Ø20 cm) |
Boven/onderwarmte |
180 |
70 - 90 |
1 |
Kwarktaart |
Boven/onderwarmte |
170 - 190 |
60 - 90 |
1 |
De juiste instellingen voor gebak uit de oven
Gerecht |
Functie |
Temperatuur (℃) |
Tijd (min) |
Roosterhoogte |
Vlechtbrood |
Boven/onderwarmte |
170 - 190 |
30 - 40 |
3 |
Kerststol/Paasstol |
Boven/onderwarmte |
160 - 180 |
50 - 70 |
2 |
Brood (roggebrood) fase 1 |
Boven/onderwarmte |
230 |
20 |
1 |
Brood (roggebrood) fase 2 |
Boven/onderwarmte |
160 - 180 |
30 - 60 |
1 |
Roomsoezen/Eclairs |
Boven/onderwarmte |
190 - 210 |
20 - 35 |
3 |
Biscuitrol |
Boven/onderwarmte |
180 - 200 |
10 - 20 |
3 |
Kruimeltaart |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
20 - 40 |
3 |
Boter- en suikerkoek |
Boven/onderwarmte |
190 - 210 |
20 - 30 |
3 |
Vruchtentaart |
Multi hetelucht |
150 - 170 |
30 - 55 |
3 |
Taart met kruimeldeeg |
Multi hetelucht |
160 - 170 |
40 - 80 |
3 |
Plaatkoek met room/kwark |
Boven/onderwarmte |
160 - 180 |
40 - 80 |
3
|
De juiste instellingen voor koekjes uit de oven
Gerecht |
Functie |
Temperatuur (℃) |
Tijd (min) |
Roosterhoogte |
Zandkoekjes |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
15 - 25 |
3 |
koekjes met zanddeeg |
Boven/onderwarmte |
140 |
20 - 35 |
3 |
Koekjes met roerdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
15 - 20 |
3 |
Schuimgebak |
Multi hetelucht |
80 - 100 |
120 - 150 |
3 |
Bitterkoekjes |
Multi hetelucht |
100 - 120 |
30 - 50 |
3 |
Koekjes van gistdeeg |
Multi hetelucht |
150 - 160 |
20 - 40 |
3 |
Kleine bladerdeeg koekjes |
Multi hetelucht |
170 - 180 |
20 - 30 |
3 |
Broodjes |
Boven/onderwarmte |
190 - 210 |
10 - 25 |
3 |
Kleine cakes (20 per plaat) |
Boven/onderwarmte |
170 |
20 - 30 |
3
|