Noordzeegriet

Noordzeegriet, moelleux van Noordzeekrab met duo van kool en vlierbestuile

door Arabelle Meirlaen

Ingrediënten
Noordzeegriet & duo van kool en vlierbestuile

(recept voor 4 personen)

 

4 porties griet 

300 g geschilde aardperen

fleur de sel 

olijfolie 

200 g rode kool 

1/4 bloemkool

huisgemaakte vlierbessensiroop

150 g gepelde cashewnoten (biologisch geteeld, ‘raw food’ kwaliteit)

Bereiding

Laat de rode kool gedurende 2 dagen met 1% zout in bronwater bij 25°C fermenteren. Dek goed af met een steen. Niets van de groente mag in aanraking komen met de lucht. Zet daarna in de koelkast.

Mix de kool fijn en meng ze met een scheutje olijfolie en azijn van late oogstappels. 

1/4 bloemkool, fijn gesneden.

1/4 huisgemaakte vlierbessensiroop. Neem 1l vlierbessensap, voeg 200 g rietsuiker toe en breng aan de kook. Giet in een bokaal en zet hem op zijn kop tot de siroop volledig is afgekoeld.

Couscous van gefermenteerde cashewnoten. Laat de noten gedurende 2 dagen in bronwater fermenteren bij 25°C. Dek de pot niet af.

Vlierbestuile. Meng overgare rijst in een mixer met een scheutje vlierbessensap. Bak gedurende 20 minuten in de oven op een Flexipan bij 90°C.

Meer lezen

Ingrediënten
Moelleux van Noordzeekrab

1 Noordzeekrab

2 rode uien

2 teentjes knoflook

2 takken groene selder

2 wortelen

4 tomaten 

4 cl cognac 

olijfolie

5 eieren

Bereiding

Kook de krab gedurende 5 minuten in bouillon, water, aromaten en 1% zout. Laat ze daarna afkoelen in de bouillon. Haal het vlees uit de krab.

Bisque van krab. Bak de 2 uien, de 2 teentjes knoflook, de 2 takken selder en de 2 wortelen samen met de karkassen in olijfolie. Flambeer met cognac en blus met het kookvocht. Kook tot de helft in en zeef.

1l bisque. Klop 5 hele eieren los met een vork, voeg ze toe aan de bisque, meng en zeef. Giet in een vorm en stoom gedurende 5 min. Leg de Noordzeekrab erbovenop. 

Werk af met rode Kampot peper uit Cambodja.