De salade met echte smaken door Mark Schatzker
INGREDIËNTEN
GEBRADEN KIP (RASKIP)
1 raskip*, plantaardige olie of reuzel, zout en peper, bloem.
GROENE SALADE
Sla (soort naar keuze – hoe donkerder van kleur hoe meer smaak, dus geen ijsbergsla), rode ui, tomaten uit de tuin, eender welke verse kruiden (dille, peterselie, tijm, koriander, oregano, etc.), zout en peper, olie naar keuze verkregen uit koude persing, citroensap of azijn
Gebraden kip
Snij de kip in reepjes. Scheid de dijen van de bouten. Kruid overvloedig met zout en peper en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Haal de kip door de bloem, waar u wat zout en peper aan heeft toegevoegd.
Giet wat olie in een pan met hoge randen, zodat het hele oppervlak bedekt is met een laag van een paar millimeter. Plantaardige olie is goed, maar als u reuzel hebt, is dat nog beter. Bak de kip bruin op een heet vuur, en draai elk stuk om totdat de kip er krokant en overheerlijk uitziet. Zet het vuur lager, doe er 1-2 eetlepels heet water bij en plaats een deksel op de pan zodat die vrijwel afgesloten is. Laat de kip nu gedurende 20 minuten stomen. Dit is essentieel om de dijen en de bouten te garen, omdat die minder mals zijn bij raskippen. Als je u het deksel eraf haalt, zou het vlees van de kippenbouten een beetje teruggeweken moeten zijn en zult u een stukje bloot bot zien. Zet het vuur weer hoger en bak de kip opnieuw knapperig.
Leg de kip op een bord en laat minstens 10 minuten rusten alvorens op te dienen. Test of het voldoende gekruid is en dien op.
Groene salade
De sla spoelen en drogen. Snijd één of twee heel fijne schijfjes ui met een mandoline (u kunt ook een mes gebruiken, maar wees dan heel voorzichtig). Hak de verse kruiden fijn.
Doe alles in een slakom — splits de schijfjes ui in ringen, of snij elk schijfje doormidden. Bestrooi met zout en peper en besprenkel met de olie verkregen uit koude persing (ik gebruik meestal extra vierge koolzaad- of olijfolie) en citroensap of azijn.
Over Mark Schatzker
Mark Schatzker is de auteur van het Dorito Effect, een boek dat gaat over artificiële smaakstoffen en de gezondheidscrisis van Amerika. Sommigen noemen hem de ‘smaakdetective’ aangezien hij de link tussen smaak en voeding wil verkennen. Hij is ook een radiocolumnist voor de Canadian Broadcasting Corporation en woont in Toronto met zijn vrouw en drie kinderen.
-
Nog meer inspiratie nodig?
Kies een gerecht dat je lekker vindt en verras jezelf met onze heerlijke recepten.
Bovendien hebben we ook de recepten van onze AEG Chefs om je smaakpapillen naar een hoger niveau te tillen. -
Ontdek onze keukentoestellen
AEG beschikt over een ruim assortiment van innovatieve toestellen met een strak design. Van ovens en kookplaten tot dampkappen, geschikt voor iedere keuken.
-
Extra kookaccessoires nodig?
Ga niet voor goed koken maar voor geweldig koken, met ons uitgebreid assortiment aan kookaccessoires. Van een zoutsteen en ovenroosters tot bakplaten en nog veel meer.