Kalkoenrollade met kroketten van knolselder en bospaddestoelen roomsaus

Kalkoenrollade van AEG chef Sofie Dumont

Ingrediënten

voor 6 personen 

Kalkoenrollade:
1 kalkoenborst (ong. 800 g)
250 g gehakt van kalkoen of kip
2 el gedroogde veenbessen
1 ui, fijngesneden
½ venkel, fijngesneden
2 el geroosterde pijnboompitten
5 el broodkruim
1 ei
Peper en zout
4 kl gekneusde jeneverbes
25 ml kippenbouillon
10 fijne sneetjes spek

Kroketten:
1 grote knolselder
3 eiwitten
Kom met chapelure
Kom met bloem

Roomsaus met bospaddenstoelen:
400 g bospaddenstoelen mengeling
2 teen look
1 scheut cognac
250 ml room
Peper en zout
Opbind touw

Bereiding

Rollade:
Kleur de ajuin en venkel aan in een klontje boter.
Meng samen met alle andere ingrediënten van de vulling onder het gehakt.
Snij de kalkoenborst open, bedek met bakpapier en klop erop zodat je een dunner lapje krijgt.
Verdeel de vulling over één kant de kalkoen.
Rol toe, bedek het vlees trapsgewijs volledig met spek en bind vast met keukentouw.
Leg ze in een ingevette oven pan en bak op 195° gedurende 40 minuten.
Als je een stoomfunctie hebt gebruik je low steam functie.
Neem de rollade uit de oven en hou warm op een andere ovenschaal.
Giet het vet af maar krab de korstjes niet uit.
Zet de pan met de smakelijke korstjes op het vuur en de-glaceer met kippenbouillon.
Voeg dus koude bouillon in de pan om alle korstjes en smaken los te krijgen.
Roer goed door zodat de bodem oplost in de bouillon.
Gebruik deze saus als basis voor de roomsaus met champignons.

Kroketten van knolselder:
Snij de knolselder in dikke plakken van 2 cm en stoom ze 10 minuten.
Schil de gestoomde knolselder en snij ze in balken zoals pomme pont neuf.
Laat afkoelen en dep goed droog.
Haal de balkjes door de bloem, het eiwit en de chapelure en paneer goed tot je een kroketje krijgt.
Frituur gedurende 3 minuten op 170° of bak in de oven op 180° gedurende 15 minuten.

Paddenstoelensaus:
Borstel de paddenstoelen schoon en snij in herkenbare stukken.
Bak aan in een klont boter met de fijn geraspte look
Blus met cognac, flambeer als je daar zin in hebt.*
Zeef de sausbasis van je kalkoen in de pan.
Voeg de room toe.
Kruid goed met peper en zout.
Laat 2 minuten doorkoken.

Serveren:
Snij het koordje van de kalkoen en snij deze in schijfjes.
Serveer weer in de pan en giet de saus rond de kalkoen.
Serveer met de kroketjes.

*Veilig flamberen:
Dampkap uit. Haren, kleding en andere ontvlambare dingen aan de kant.
Niet uit de fles gieten! Doe de scheut voordien in een glas waarmee je giet.
Giet in de pan, zet op het vuur en zoek de vlam.

ONTDEK DE COMBI STOOMOVEN IN EEN AEG COOKING CLUB

Ben je als liefhebber van de betere gastronomie al helemaal verkocht aan koken met stoom? Haal dan nog meer uit je kookkunsten in onze AEG Cooking Club. Tijdens kookdemo's van ongeveer 3 uur leren professionele chefs je de verrassende mogelijkheden van onze combi stoomovens kennen. Je smaakpapillen worden gegarandeerd omverblazen. 

  • Nog meer inspiratie nodig?

    Kies een gerecht dat je lekker vindt en verras jezelf met onze heerlijke recepten.
    Bovendien hebben we ook de recepten van onze AEG Chefs om je smaakpapillen naar een hoger niveau te tillen.

  • Ontdek onze keukentoestellen

    AEG beschikt over een ruim assortiment van innovatieve toestellen met een strak design. Van ovens en kookplaten tot dampkappen, geschikt voor iedere keuken.

  • Extra kookaccessoires nodig?

    Ga niet voor goed koken maar voor geweldig koken, met ons uitgebreid assortiment aan kookaccessoires. Van een zoutsteen en ovenroosters tot bakplaten en nog veel meer.