Appel tarte tatin
Tarte tatin is een appeltaart op zijn kop eigenlijk met lekker gekarameliseerde appels. Ze is toevallig ontstaan in 1889 toen één van de zussen Tatin het deeg als laatst op de appels legde ipv onderaan in de vorm. Dank daarvoor, het resultaat is boterzachte appels en een heerlijk deeg, perfect voor elk feest.
Deze grote klassieker serveer je lekker met een bolletje roomijs en een toef slagroom!
Ontdek hieronder het recept van Sofie Dumont.
Ingrediënten
5 granny smith appelen
5 jonagold appelen
80 g suiker
40 g koude boter
1 vanillestok (facultatief)
Korstdeeg:
200 g bloem
100 g Boter
Snuif zout
1 el suiker
1 koud ei
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°. Doe voor het deeg alles in een cutter (geen blender) zonder het ei en cutter tot je een zanderig geheel krijgt. Dat kan ook met de hand in een kom. Voeg ei toe en cutter kort tot alles samenhangt en duw alles tot een plat rond stuk deeg. Laat ingepakt in folie 1 u opstijven in de koelkast.
Doe de fijne suiker, vanillemerg en uitgeschraapte stok in een steelpan en laat karamelliseren roer goed, haal stok eruit en giet in je bakvorm.
Schil de Granny Smith appelen, snij ze in 4, verwijder klokhuis en leg ze dicht tegen elkaar in bloemvorm op de caramel in de bakvorm. De jonagold appels schil je, klokhuis uit en snij in kleinere stukken en leg boven de andere, druk wat aan.
Rol het deeg uit met wat bloem tot de grootte van je bakvorm en leg het erop. Het deeg mag lichtjes over de rand komen, snij een kruisje door het deeg zodat de stoom eruit kan. Bak 45 min aan 200° met low steam functie aan.
Laat wat afkoelen, zet een platte schaal op de taart en draai om. Klop er even bovenaan op zodat zeker alles loskomt. Je kan deze taart ook zeker maken met kant en klaar bladerdeeg als je minder werk wil. Strooi er wat bloemsuiker over en versier. Serveer lichtjes lauw.
ONTDEK DE COMBI STOOMOVEN IN EEN AEG COOKING CLUB
Ben je als liefhebber van de betere gastronomie al helemaal verkocht aan koken met stoom? Haal dan nog meer uit je kookkunsten in onze AEG Cooking Club. Tijdens kookdemo's van ongeveer 3 uur leren professionele chefs je de verrassende mogelijkheden van onze combi stoomovens kennen. Je smaakpapillen worden gegarandeerd omverblazen.
-
Nog meer inspiratie nodig?
Kies een gerecht dat je lekker vindt en verras jezelf met onze heerlijke recepten.
Bovendien hebben we ook de recepten van onze AEG Chefs om je smaakpapillen naar een hoger niveau te tillen. -
Ontdek onze keukentoestellen
AEG beschikt over een ruim assortiment van innovatieve toestellen met een strak design. Van ovens en kookplaten tot dampkappen, geschikt voor iedere keuken.
-
Extra kookaccessoires nodig?
Ga niet voor goed koken maar voor geweldig koken, met ons uitgebreid assortiment aan kookaccessoires. Van een zoutsteen en ovenroosters tot bakplaten en nog veel meer.