Alles over warmtepompdrogers

Alles over warmtepompdrogers

Een warmtepompdroger werkt net even iets anders dan een traditionele droger. Een traditionele droger, ofwel de condensdroger, vangt net als een warmtepompdroger het vocht uit je kleding op in een reservoir. Deze kan worden aangesloten op de waterafvoer. Dan wordt de opgevangen condens via een slang uit de droger afgevoerd. De condensdroger gebruikt een verwarmingselement om de lucht te verwarmen. Hierdoor wordt de kleding op een vrij hoge temperatuur gedroogd, en verbruikt het apparaat meer stroom. Een warmtepompdroger maakt, zoals de naam als zegt, gebruik van een warmtepomp om de lucht te verwarmen wat een stuk minder energie verbruikt dan een verwarmingselement. Dit maakt de warmtepompdroger zuiniger en milieuvriendelijker dan een condensdroger.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

  • De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt herleid naar de warmtepompruimte onder in de droger.

  • Vervolgens koelt de condensor de gebruikte hete warme lucht af. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of rechtstreeks naar de afvoer zoals een wasmachine.

  • De afgekoelde lucht wordt weer opgewarmd middels de zuinige warmtepomp, en teruggestuurd naar de trommel. De warme, vochtige lucht hoeft dus niet te worden afgevoerd naar buiten, zoals bij een luchtafvoerdroger.

Handig om te weten

De warmtepompdroger droogt op lage temperaturen. Hierdoor kun je wasgoed dat normaliter apart moet worden gedroogd bij elkaar in de trommel doen. De programma's duren soms iets langer dan bij afvoer/condensdrogers. Vaak wordt er dan gedacht dat de programma's vanwege de langere tijdsduur minder zuinig zijn. Het tegendeel is waar! Vanwege de lagere temperatuur moet er vaak iets langer gedroogd worden, maar wordt er gedurende de hele droogcyclus minder energie gebruikt.

Het verschil in het huishouden

Warmtepompdrogers starten vanaf het energie label A en kunnen oplopen tot label A+++ (het hoogst haalbare label) terwijl nieuwe condensdrogers minimaal label B moeten hebben sinds November 2015.

De kostenbesparing bij aankoop

Bij aankoop kan een warmtepompdroogkast duurder zijn dan een condensdroogkast. Op de lange termijn is dit echter goedkoper, vanwege het lage energieverbruik. Een zuinige warmtepompdroger verbruikt minder dan de helft aan elektriciteit dan een condensdroger. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

De warmtepompdroogkast met energielabel A+++ heeft de hoogste besparing (op basis van de totale energiekosten tijdens de levensduur). Je bespaart dan ongeveer 385 kWh per jaar. Dit is ongeveer 13 procent van het energieverbruik van een gemiddeld Belgisch huishouden oftewel 107 euro aan jaarlijkse energiekostenbesparing! Dit kan oplopen tot 1290 euro voor de gehele levensduur van het apparaat. (De gemiddelde levensduur van een wasdroger is 12 jaar en de elektriciteitsprijs 28 eurocent per kWh.)