Bron: Ontdek de ware smaak
Genieten van een overheerlijke maaltijd is een sensationele ervaring. Door ons eigen voedsel te creëren, krijgen we terug controle over wat we in ons lichaam stoppen en tonen we respect voor de ware smaak van ingrediënten. Mark Schatzker, culinair auteur, noemt dit "de kracht van smaak”, een alternatief voor kunstmatige smaakstoffen waardoor we elke hap die we eten echt weten te waarderen. Ontdek meer in de volledige aflevering hieronder.
Ingrediënten, het rauwe materiaal, het heeft iets speciaals
Hisato Nakahigashi
Trendsetter op voedselgebied & restauranteigenaar
De behoeften van je lichaam beantwoorden
De afkomst van ingrediënten heeft een invloed op de manier waarop we onze lichamen voeden. Schrijver Mark Schatzer gelooft dat ons lichaam van nature trek krijgt in de voedingsproducten en voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te zijn, maar dat kunstmatige smaakstoffen dit tegenwoordig verhinderen. Deze tendens kan worden tegengegaan door je te concentreren op ingrediënten van goede kwaliteit. Ook door je ervan bewust te zijn wanneer je eetlust je naar voedsel leidt waar je lichaam nood aan heeft, kan daarbij helpen.
Het zoeken van lokaal of organisch voedsel is een goed vertrekpunt wanneer je nadenkt over wat je kookt en eet
Op zoek naar echte smaak
Om de meest intense smaken te vinden moet je op zoek naar de beste bron. Dit kan een lastige keuze zijn met zoveel voedsel op de markt dat kunstmatige smaakstoffen bevat. Maar wanneer je de moeite doet om volwaardige voedingsproducten te kiezen die bijdragen aan een goede gezondheid, zal je smaken ervaren die niet in een laboratorium gemaakt kunnen worden.
Terug naar de basis
Krijg grip op de bron van je voedsel door te kiezen voor voedsel dat handbereid en handgeplukt is en boordevol natuurlijke smaak zit. Ontdek het plezier van je eigen brood bakken met kwaliteitsvolle ingrediënten of leer de kunst van het zoeken naar voedsel en ontdek zo eetbare schatten dichtbij huis.
Op zoek naar voedsel
Op zoek naar voedsel, naar versheid
Trendsetters op vlak van het zoeken van voedsel, Satchiko en Hisato Nakahigashi, hebben een restaurant met twee Michelin-sterren in de voorstad van Kyoto. Zij verzamelen hun ingrediënten van locaties binnen een straal van 10 km rond hun woning. Door op zoek te gaan naar voedsel kunnen ze elk gerecht een frisse, lokale smaak geven. Zo krijgt de hele eetervaring ook een unieke emotionele dimensie.
Dicht bij huis verzamelde ingrediënten leveren gegarandeerd versheid op
Je bron zoeken
Voordat je de juiste ingrediënten kunt zoeken, moet je bepalen welk voedsel het meeste verschil zal maken. Bezoek onze Taking Taste Further pagina's om meer te weten te komen over hoe voedselkwaliteit de voedingswaarde beïnvloedt, en download overheerlijke recepten via onze app.
KOELEN: DE VERGETEN STAP
Het lijkt misschien een paradox dat we, in een tijdperk waarin we milieubewuster zijn dan ooit, zijn vergeten hoe we ons voedsel moeten respecteren. Onze experten beweren dat voedsel correct bewaren en weten hoe je zorg moet dragen voor restjes, kan leiden tot nieuwe smaken en meer creativiteit. Ontdek meer in de volledige aflevering hieronder.
Je voedsel hoeft geen smaak te verliezen tijdens het bewaren, het kan ook winnen aan smaak.
Ludwig Maurer
Wagyu koeienkweker en vlees-chef
Een smaakrevolutie
We gooien meer dan 1/3 van het voedsel dat we produceren weg omdat het niet voldoet aan een cosmetische standaard. Maar er is een revolutie aan het broeien, die bijna op haar kookpunt is. Feedback, opgericht door Tristram Stuart, maakt tijdens evenementen gebruik van deze perfect goede producten om het bewustzijn te verhogen. En thuis kunnen we ook ons steentje bijdragen. Als we het juiste voedsel op de juiste plaats en op de juiste temperatuur bewaren, verspillen we minder en genieten we ook van lekkerder voedsel.
Tijdens dit evenement gebruikt Feedback restjes om, in de grootste kookpot van Europa, een enorm feestmaal klaar te maken.
Minder afval, meer smaak
Door langer stil staan bij de manier waarop we ons voedsel koelen, kunnen we de hoeveelheid die we weggooien beperken en de versheid verhogen. Om langer van betere smaken te kunnen genieten, moet je waterverlies in je producten voorkomen. Onze TwinTech® technologie verhoogt de vochtigheid in je koelkast zodat je ingrediënten hun watergehalte en smaak behouden. Op die manier gaat je voedsel tot drie keer langer mee.
Slimme bewaargids
-
1Vlees en vis
Onderaan in je koelkast bewaren op een lage temperatuur van 1 tot 3°C
-
2Rijpe groenten en dranken
Bovenaan in je koelkast bewaren op circa 4 tot 5°C
-
3Producten in blik en in bokalen
In de deur van je koelkast bewaren waar het warmer is, 5 tot 7°C
Schoonheid is geen objectief begrip
Zelfs fruit en groenten worden beoordeeld op hoe ze eruit zien. Culinary Misfits, onder leiding van Lea Brumsack en Tanja Krakowski, maken kunstwerken van zogeheten "lelijke producten". Ze bieden een breed assortiment van smoothies, wat een fantastische manier is om thuis restjes op te gebruiken. Want zoals ze wel eens zeggen, "alles gaat in een smoothie, zelfs als het zacht of overrijp is. Niemand ziet het."
Transformeer omvangrijk fruit en groenten tot gladde smoothies
"Restjessmoothie"
Waarom probeer je deze gemakkelijke Culinary Misfits smoothie thuis niet eens uit? Mix ½ pompoen, 1 appel, 1 citroen, gember, kaneel, kardemom en 300 ml karnemelk voor een overheerlijke verwenning.
Volgens Niki kan je met een diepgevroren, overrijpe banaan het allerlekkerste veganistische roomijs maken.
Transformeer je restjes
Eten dat niet opgebruikt raakt, hoef je niet weg te gooien. Zolang je maar bereid bent om creatief aan de slag te gaan. Voedselafvaldeskundige Niki Charalampopolou legt uit hoe je door restjes in te vriezen voedselafval kan beperken en makkelijker overheerlijke snacks kan bereiden.
Een frisse blik
De juiste koeltechnieken helpen de natuurlijke smaken van het voedsel bewaren. Breng een bezoek aan onze Taking Taste Further-pagina's om alles te leren wat je moet weten over het langer vers houden van voedsel.
Warmte: tijd om vocht opnieuw te ontdekken
Ligt het geheim voor goed koken in vochtigheidsgehaltes en het laag houden van de temperatuur? We zijn van Parijs naar Cali, Colombia getrokken om hitte te onderzoeken en te kijken wat het betekent voor de experten. Blijkbaar hebben we meer dan 1000 jaar geleden de snelste weg naar de perfecte smaak ontdekt. Nu is het moment aangebroken om een oude techniek een moderne toets te geven. Ontdek meer in de volledige aflevering hieronder.
Koken is geen kwestie van tijd. Het is een kwestie van temperatuur
Hervé This
Vader van moleculaire gastronomie
Wat betekent koken?
Is het gewoon hitte toevoegen aan een voedingsproduct? Een manier om bepaald voedsel veilig te maken om te kunnen eten? Of een manier om smaak te creëren en voedsel aantrekkelijker te maken? Dit is slechts een deel van waar Hervé This, de vader van moleculaire gastronomie, zijn leven aan gewijd heeft. We spraken met hem om te weten te komen wat hij geleerd heeft uit zijn experimenten. Daarbij ontdekten we zelfs het geheim om het perfecte ei te koken...
Met een temperatuur tussen 67 en 68°C krijgt u het lekkerste, zachtste eigeel
Terug naar onze basis
Vocht gebruiken tijdens het koken is een duizend jaar oude truc die de warmte gelijkmatig verdeelt om voedsel sappiger te maken en het beter te laten smaken. Televisiechef Catalina Vélez denkt dat iedereen terug naar die basis wil en echt voedsel wil eten. Stomen is een oude truc die toe is aan vernieuwing. Stomen houdt de voedingswaarde van het voedsel vast en laat het ingrediënt tot zijn volste recht komen door het op lage temperatuur te bereiden.
De waarheid over temperatuur
Wanneer je 1 kg vlees in een oven doet en het op de conventionele manier bereidt, blijft er circa 700g over. Maar als je het op een lagere, zachtere temperatuur klaarmaakt, blijf je veel dichter bij het originele gewicht. Bovendien zorgt dat ervoor dat alle belangrijke vloeistoffen gevangen blijven in het voedsel dat je bereidt. Zo krijg je eten dat smakelijker en sappiger is.
Voegt droge hitte toe aan het bakken met stoom zodat die ultieme goudbruine korst ontstaat
Maak je korst wat krokanter met stoom
Stoom is er niet alleen voor vlees en groenten. Wanneer je stoom gebruikt om te bakken krijg je een vochtig kruim, een hogere rijzing en, nog belangrijker, een ongelooflijke korst. Dankzij het extra vocht op de buitenkant van het deeg ontstaat een meer zetmeelhoudende gel die tot extra krokantheid leidt.
Stoom op een hoger niveau
De meest geavanceerde stoomtechniek kan gevonden worden in de meeste professionele keukens. Maar nu kan je ook thuis van de resultaten genieten. Met sous-vide koken verzegel je jouw voedsel in een vacuümzak om de smaak vast te houden. Vervolgens kook je het voedsel op een lage temperatuur om een gelijkmatig resultaat te garanderen. Onze SteamPro stoomoven heeft een sous vide functie zodat je van overheerlijke smaken kunt genieten zonder de restaurantprijs te moeten betalen.
Een beetje hitte toevoegen
Breng een bezoek aan onze Taking Taste Further pagina's voor advies over de beste kooktechnieken. Ontdek hoe verschillende methoden en temperaturen een invloed kunnen hebben op de smaak van je maaltijden.
Beleving: meer dan gewoon eten en drinken
Beeld je het geluid van een krokante selderstengel in... denk nu aan de invloed dat dit heeft op je smaakervaring. Dat is precies waar chef Jozef Youssef en professor Charles Spence onderzoek naar doen: hoe onze andere vier zintuigen een invloed hebben op onze waarneming en algemene eetervaring zodat voedsel er verser en smakelijker uitziet. Ontdek meer in de volledige aflevering hieronder.
Onze ogen vertellen ons alles wat we moeten weten over voedsel
Jozef Youssef
Kitchen Theory Project
Smaak: een beleving van vijf zintuigen
Onze visuele zintuigen zijn goed voor tot wel liefst 28% van onze smaakervaring. Dit is een theorie die Instagram chef Jacques la Merde tot in het extreme toepast. Ze serveert gerechten met een buitengewone smaak, gemaakt van ingrediënten die in het tankstation te vinden zijn. Zo demonstreert ze aan haar duizenden volgers hoe visuele technieken een invloed hebben op onze kijk op voedsel.
Optimaliseer de smaak van je voedsel door uiteenlopende kleuren en vormen te gebruiken die een streling zijn voor het oog
Een feest voor het oog
Bij de visuele aantrekkingskracht van voedsel draait het allemaal om techniek. Met stoomkoken behoudt eten meer van zijn vitaminen en voedingsstoffen, waardoor het uiterlijk verandert. Gestoomde groenten bevatten meer chlorofyl en vlees ziet er sappiger en malser uit - zo krijg je de perfecte hap.
Smaak in alle kleuren
-
1Rood
Rood voedsel herinnert ons aan bessen en zachte vruchten, zodat we een zoete smaak verwachten.
-
2Groen
Frisse, felle groene kleuren herinneren ons aan onrijpe vruchten - dat ons doet denken aan zure of wrange smaken
-
3Wit
Voedsel met een witte kleur roept herinneringen op aan zoute en zoutachtige smaken, waardoor we een hartige hap voorspellen.
Alles smaakt beter als het mooi gepresenteerd is...
Christine Flynn
ook bekend als Chef Jacques la Merde
De details perfectioneren
Om perfecte smaak onder de knie te krijgen moet men op de details letten. Goed verzorgde borden en schotels zijn essentieel voor het visuele effect van ons voedsel. Volgens het Kitchen Theory team ervaar je zoetheid tot 10% anders, afhankelijk van de vorm en de kleur van het bord dat je gebruikt. Je borden en glazen in de beste staat houden is essentieel om deze visuele aantrekkingskracht te creëren.
Wanneer je speciaal zorg draagt voor je borden en glazen worden je gerechten visueel aantrekkelijker.
Creëer je eigen belevingen
De perfecte beleving komt binnen handbereik dankzij onze Taking Taste Further-pagina's. Ontdek ideeën en suggesties, en download onze smartphone app.
Bonus: een klassieker perfectioneren
In restaurants overal ter wereld staat een caesarsalade op het menu. Hoewel de salade werd aangepast en verfijnd, blijft deze steeds in de mode. Aangezien interpretaties verschillen over de hele wereld, vroegen we ook aan enkele van onze Tasteology-deskundigen om hun unieke opvatting van het klassieke gerecht te delen. Zo kunnen we je de kunst van Taking Taste Further in de praktijk tonen. Ontdek meer in de volledige aflevering hieronder.
Koken? Dat is eerst liefde, dan kunst, dan techniek.
Hervé This
Moleculair gastronoom
Nabootsen, opnieuw uitvinden, verfijnen
Wat gebeurt er wanneer je kip vervangt door gerijpt Wagyu rundvlees? Of wat als je het vlees helemaal weg laat? Welke invloed hebben lokale ingrediënten op de smaak? Vooral wanneer lokaal een boerderij aan de rand van Berlijn of de Pacifische Oceaan kan betekenen... Dit zijn slechts enkele vragen die in deze extra aflevering worden behandeld.
Het opnieuw uitvinden van een klassiek gerecht is de ideale manier om een kookstijl te verkennen die zowel creatief als persoonlijk is.
Zorgvuldig afgewogen contrast
Hervé This is ervan overtuigd dat het geheim van de caesarsalade zijn perfecte combinatie van contrasterende texturen en smaken is. Krokante croutons vullen de romige anchovisdressing aan, terwijl Parmezaanse kaas een scherpe smaak toevoegt aan geroosterde kip en sappige slabladeren. Het resultaat is een explosie van smaak bij elke hap.
DE RESULTATEN
Caesarsalade met restjes
De Culinary Misfits drukken hun eigen stempel op de klassieker, zij het dan met een afvalsparende, vegetarische toets. Hun versie combineert lokale ingrediënten zoals rode biet en slabladeren met een tahinidressing, wortelloof en croutons van oud brood.
Caesarsalade met gerijpt vlees
Maak jouw eigen klassieker door een gerecht te doordrenken met de zaken waar je van houdt. Door kip en brood te vervangen door Wagyu rundvlees en een azijndressing met kappertjes, toont Ludwig Maurer ons hoe we een vertrouwd gerecht echt persoonlijk kunnen maken.
De salade met echte smaken
Heerlijk, voedzaam voedsel hoeft niet gecompliceerd te zijn. Auteur Mark Schatzker kiest voor malse stukjes kip en vers geplukte slabladeren voor zijn salade. Zorgvuldig gekozen ingrediënten van goede kwaliteit die een minimale hoeveelheid zout en peper vereisen om de perfecte smaak te leveren.
Caesarsalade met Pacifische perfectie
Lekker eten moet een reflectie zijn van de zaken waar je van houdt. Chefkok Catalina Vélez haalt haar inspiratie uit haar moederland Colombia. Ze laat de ingrediënten voor zich spreken en overlaadt haar salade met inheemse smaken van gerookte haai, komijn, maïsbrood en sofrito.
Een persoonlijk tintje
Onze test om een klassieker te perfectioneren toont hoe persoonlijk de bereiding en het eten van een maaltijd kan zijn. Het biedt je ook de kans om je eigen interpretatie te geven aan een vertrouwd recept. Laat je creativiteit de vrije loop en zorg zo voor een erg unieke smaakervaring. Maar let op, het perfectioneren van smaak eindigt hier nog niet...
SMAAK VOLGENS JOUW WENS
Stap 's werelds eerste werkelijk responsieve kookervaring binnen. Met het juiste gereedschap, op de juiste plaats, op het juiste ogenblik.
OVER TASTEOLOGY
Wat gebeurt er wanneer je een professor in psychologie, een beroemde Instagrammer, een wetenschapper of een voedselafval-activist dezelfde vragen stelt die we gewoonlijk bewaren voor traditionele chefs? Tasteology, onze nieuwe documentaire, geeft alle antwoorden. Bekijk de trailer hieronder.
Wat is Tasteology?
Tasteology is een nieuwe documentaire waarin vier stappen worden uitgelegd. Met die stappen krijg je kookresultaten die inspelen op verschillende zintuigen en duurzaam, voedzaam en smakelijk zijn. We kijken verder dan de traditionele kookprogramma's in onze afleveringen: Bron, Koelen, Verwarmen en Beleving. Zo krijg je inspiratie om smaak verder te ontwikkelen in de keuken en daarbuiten.
Ontmoet de smaakexperten
Een nieuwe kijk op smaak
Tasteology brengt je smaak vanuit een volledig nieuwe hoek. Van psychologie tot Instagram, we verzamelden inzichten van experten in het hele voedselgebied. Een van hen is Ludwig Maurer, een kweker van Wagyu koeien. Hij is een vleesdeskundige en legt uit hoe je de versheid van vlees kan bewaren en de smaak kan versterken. Nu willen we je graag laten kennismaken met de rest van onze fascinerende experten...
-
Satchiko & Hisato Nakahigashi
Trendsetters op vlak van het zoeken naar voedsel en chefs uit Kyoto, Japan.
-
Mark Schatzker
Auteur van het Dorito Effect, een boek over kunstmatige smaakstoffen en de gezondheidscrisis van Amerika.
-
Tristram Stuart
Een schrijver uit Brighton die de impact van voedselafval op het milieu wil terugdringen.
-
Culinary Misfits
Dit duo, gevestigd in Berlijn, gaat actief op zoek naar "lelijke" producten die de meeste mensen zouden weggooien.
-
Hervé This
Fransman, gespecialiseerd in fysische chemie, die onderzoek doet naar moleculaire gastronomie.
-
Catalina Vélez
Eén van 's werelds meest invloedrijke Latijns-Amerikaanse chefs en een enorme voorstander van koken met stoom.
-
Charles Spence
Professor experimentele psychologie in Oxford. Zijn onderzoek concentreert zich op de eetervaring.
-
Jozef Youssef
Creatief directeur en chef-patron van het gastronomische project Kitchen Theory dat hij samen met Charles Spence runt.
-
Jacques la Merde
Ook wel bekend als Christine Flynn, beroemde chef-kok en populaire instagrammer met meer dan 125.000 volgers.
Gezien de rijke culinaire geschiedenis van ons land, gingen we ook in België op zoek naar enkele smaakexperts. We sloegen de handen in elkaar met de tweesterrenchefs Bart De Pooter (De Pastorale**) en Bart Desmidt (Bartholomeus**). Zij onthullen hun kookgeheimen en nemen ons mee op hun tocht om de optimale smaak te verkijgen. Het eindresultaat van deze unieke samenwerking kan je bekijken in onze Belgische documentaires.