Mensen worden zich meer en meer bewust van afval. Hopelijk is dit meer dan een trend en een nieuwe manier van denken op lange termijn. Van kop tot staart en van wortel tot stam, hoe kunnen we alle delen van een product benutten en gebruiken? Met een beetje techniek en veel creativiteit kan je fantastische smaken creëren van delen die anders verspild worden.

Neem de bloemkool - de stronken worden al jaren weggegooid, maar vinden hun weg naar keukens en restaurants als een gezonde vervanging voor frietjes terwijl de bladeren ook op onze borden beginnen te verschijnen. Leer hoe je elk deel van een product zoals bloemkool kan klaarmaken met de ovens van AEG.

SteamBoost oven

De SteamBoost-oven met volledige stoomfunctie haalt meer smaak uit je gerechten. Hij werkt precies hetzelfde als een traditionele oven, maar met het extra voordeel van stoom. Hierdoor worden gerechten pas echt spannend. Want hete lucht, zoals je weet, bruint en maakt knapperig.

De toevoeging van stoom maakt het hele verschil. Hierdoor wordt de natuurlijke vochtigheid vastgehouden die voor vele sappige en malse gerechten zorgt, zoals vlees, vis, stoofgerechten en groenten, maar ook desserts. Het gaat allemaal om smaak. Heel veel smaak.

Lees meer over de SteamBoost oven

Bloemkool op 3 wijzen

Met Parmezaan gegratineerde bloemkool
(Voor 4 personen)

Ingrediënten
2 bloemkolen
1 theelepel peperpoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel zout
2 eetlepels dijon-mosterd
2 eetlepels neutrale raapzaadolie
100g geraspte Parmezaanse kaas

Instructies
- Leg de bloemkool op een ovenschotel. Stoom gedurende 30 minuten in de SteamBoost oven op het Stomen-programma.
- Neem de bloemkool uit de oven en leg deze op een schotel bedekt met bakpapier.
- Borstel mosterd op de bloemkool.
- Kruid de bloemkool met zout en Parmezaan. Voeg olie toe.
- Stel de oven in en Grill op 200 °C. Bak de bloemkool gedurende 15 minuten.
- Haal de bloemkool uit de oven en snijd deze in schijven.

Gebakken bloemkoolreepjes
(Voorgerecht voor 1 persoon)
- Snijd de stam uit de bloemkool, en snijd hem in reepjes op de grootte waarin je je frietjes verkiest.
- Stel de SteamBoost oven in op Turbo Grill bij 230°C. Besprinkel met wat olie, zeezout, en gerookt paprikapoeder.
- Laat het ongeveer 10-15 minutes bakken, afhankelijk van de dikte van de reepjes (dikkere reepjes = langer in de oven).

Bloemkoolsalade
(Voor 2 personen)
Ingrediënten
Bladeren van de bloemkool

Dressing
2 eetlepels appelciderazijn
1 eetlepel tahin (sesampasta)
1 theelepel fijn geplette look
½ theelepel zout
50 ml raapzaadolie
1 eetlepel water

Garnituur
Een handvol geplette muntbladeren
1 eetlepel granaatappelpitten

Instructies
- Stel de SteamBoost oven in op Multi Hetelucht op 175 °C.
- Versnipper de muntbladeren grondig. Plaats ze op een schotel bedekt met bakpapier.
- Bestrijk de bloemkoolbladeren en strooi er een beetje zout over.
- Plaats de schotel voor 10 minuten in de oven.
- Leg op een bord, giet de dressing erover en garneer met granaatappel en munt.