Houtskool & as
Wanneer het over stijl gaat is zwart altijd een goede keuze. En in 2019 zal zwart ook stijlvol zijn als het over koken gaat. Voedsel met zwarte kleur, je hoeft maar op Instagram te kijken om foto’s te zien van zwarte ijsjes en zwart brood. En wat is het geheim? Geactiveerd houtskool - heerlijk veilig in kleine hoeveelheden maar experten waarschuwen tegen overmatig gebruik.
Velen razen en tieren dat het een krachtige ontgifter is en dat het voor alles goed is, van het voorkomen van katers tot het beperken van de bijwerkingen van voedselvergiftiging. Naast de veronderstelde voordelen voor de gezondheid is het ook geweldig als topping voor ijsjes met tropische smaken.
Schuim/Cloud-ei
Ze werden lang geassocieerd met slagroom, schuimgebak en mousse, maar er worden nu nieuwe soorten van schuim gevormd in 2019. Er wordt lucht of gas gebruikt om een lichte en heerlijke structuur te vormen en mensen vinden nieuwe manieren om te experimenteren.
Neem nu de hype van cloud-eieren. Ze zijn eenvoudig te maken door gewoon eiwit stijf te kloppen en in een oven te bakken maar cloud-eieren zullen mensen blijven vermaken omdat het de trend voortzet van koolhydraten te vervangen door gezondere, lichtere alternatieven en ze soms zelfs te gebruiken als ontbijtbroodjes.
Konfijten
Konfijten is klaar voor een comeback in 2019. De term “konfijten” verwijst naar eten dat op lagere temperatuur in vet of olie gekookt is. Terwijl eendenkonfijt als een klassieker beschouwd wordt, verschijnen er stilaan nieuwe soorten - groenten zoals avocado-konfijt. Dit biedt verrukkelijke nieuwe opties voor een gouden klassieker.
Fermenteren
In 2019 nestelt geferementeerde voeding zich stevig aan de top bij de meest populaire foodies. Fermenteren is waarschijnlijk het meest bekend van het veranderen van druiven in wijn en is het proces waarbij gist of bacteriën suiker veranderen in, of fermenteren tot, alcohol.
Gefermenteerde voeding, rijk aan probiotica die zeer goed zijn voor de spijsvertering, omvat een breed gamma aan producten van kaas en kefir tot kombucha en alles wat gepekeld is. Ongeacht jouw smaakvoorkeuren zal gefermenteerd eten dit jaar de te kloppen smaak zijn.
Bloemensmaken
Voedselzoekers zijn lang op zoek gegaan naar eetbare bloemblaadjes. In 2019 is inspiratie door bloemen eindelijk in volle bloei. Van het toevoegen van volledige bloemen en bloemblaadjes aan gerechten tot een infusie van botanische smaken in dranken en snacks, zorgt deze toptrend voor een subtiele zoete smaak en verse aroma's.
Dit is reeds gekend in afgelegen gebieden van de wereld maar de mensen in Europa beginnen langzaam met het opnemen van deze praktijken in hun keukens. Neem bijvoorbeeld de roos, deze prachtige bloem kan aan Turks fruit toegevoegd worden of zelfs in theesoorten gekookt worden voor nog heerlijkere lekkernijen. Kijk dus even wat er groeit de volgende keer als je in de tuin komt.
Sacha Inchi
In 2019 zal de volgende supertrend die je ziet op sociale media Sacha Inchi zijn. Het wordt gegeten als een noot en dit superzaad is afkomstig uit Zuidoost-Azië en bezit hoge hoeveelheden Omega-3’s en is rijk aan proteïnen.
Met zijn knapperige, nootachtige structuur en botersmaak worden de Sacha Inchi zaden momenteel verkocht als snack - natuurlijk of gezouten - maar ze kunnen ook gebruikt worden als een geweldige topping bij Griekse yoghurt of als heerlijke toevoeging aan een notenmengeling.
Moringa
Superfood-trends komen en gaan maar het lijkt erop dat de Moringa plant enkel groeit in 2019 - volgens Google Trends. De smaak en de structuur van de bladeren is gelijkaardige aan deze van boerenkool.
De moringa plant groeit wijdverbreid in tropische klimaten. De plant werd populair vanwege een grotere hoeveelheid vitamines dan in andere vruchten en groenten. Het bevat bijvoorbeeld meer vitamine C dan sinaasappels en meer kalium dan bananen. Waarom beginnen we vandaag dan niet met het gebruiken van deze gezonde planten in geperste sappen, voedingsrepen, kombucha en andere gezonde snacks?
Hartige yoghurts
Hartige yoghurts bestaan reeds een eeuwigheid maar in 2019 zullen ze langzaamaan meer op te merken zijn in koelkasten en newsfeeds van foodies. Minder suiker en zout dan andere ontbijtmogelijkheden en een fantastische smaak en voedingsvoordelen maken ze zeer populair.
Hartige yoghurts zijn zo aantrekkelijk omdat ze veel minder suiker en koolhydraten bevatten dan “normale” yoghurt. De toegevoegde proteïnen en een pittige smaak zorgen voor het succes – ze nodigen jou uit om smaakvolle ingrediënten zoals komkommers, olijfolie en zout aan het mengsel toe te voegen. Dit alles maakt van hartige yoghurt een verrukkelijk ontbijt.